Hoće li parcelacija ugroziti poljoprivredna zemljišta na obali?

Foto: Poljoprivredno zemljište u Istri/Pixabay

Na Vladi bi se idući mjesec trebale naći Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji bi između ostalog trebao pojednostaviti raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te pojačati i olakšati nadzor nad izvršavanjem obveza iz ugovora o raspolaganju tim zemljištem. No među istarske poljoprivrednike uvukla se sumnja i strah.

Tim povodom u utorak je održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su uz ministricu Mariju Vučković i njezine pomoćnike, bili i predstavnici Istarske županije te gradova Rovinja, Vodnjana i Bala, kao i predstavnici Državne geodetske uprave te Ministarstva graditeljstva.

Foto: Istarski maslinik/Pixabay

Predstavnici Istarske županije i jedinica lokalne samouprave strahuju za budućnost poljoprivrednog zemljišta na njihovom administrativnom području, ali i u cijeloj jadranskoj Hrvatskoj zbog postupaka parcelacije. Vjeruju da se tu otvara ogroman prostor za malverzacije pa traže jačanje dodatnog nadzora nad provođenjem tih postupaka. 

Iz ministarstva obećaju da će sve biti po PS-u za što će se pobrinuti poljoprivredna inspekcija. Na sastanku u ministarstvu poljoprivrede, bio je i saborski zastupnik Anton Kliman koji je naglasio kako se treba poslati jasnija poruka o dodatnoj legalizaciji, a kao problem spomenuo je i građevinski otpad na šumskom zemljištu.

U vezi s dodatnim otvorenim pitanjima oko zaštite poljoprivrednog i šumskog resursa te s obzirom na ukazanu potrebu koordinacije između tijela državne uprave, dogovorena je izrada kontrolne liste svih propisa i ključnih odredbi koje uređuju ovu problematiku kako bi se olakšala provedba, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Zaključno, Ministarstvo je izvijestilo predstavnike Istarske županije i o aktualnim radnjama na izradi Zakona o komasaciji te Nacionalnog programa komasacije.

 

K.B.