1 min. čitanja

MALO POZITIVE Hrvatsko gospodarstvo bilježi najveći rast od 1996. godine

MALO POZITIVE Hrvatsko gospodarstvo bilježi najveći rast od 1996. godine
Foto: Pixabay

Dobre vijesti stižu nam iz Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio podatak kako je hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo za 16,1% na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i najveći rast od 1996. godine od kada DZS prati te podatke.

Ističu kako je ovakav rast gospodarskih aktivnosti posljedica, između ostalog, niske baze jer je u drugom tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera i zatvaranja gospodarstva zabilježen rekordan pad BDP-a od 14,4% na godišnjoj razini. Na razini cijele prošle godine gospodarski pad iznosio je 8 posto, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Rast domaćeg gospodarstva posljedice je i rasta osobne potrošnje. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 145 u odnosu na isto razdoblje lani, a porastao je i izvoz roba i usluga na godišnjoj razini i to za 40.9%.

Izvoz roba porastao je za 35.2%, a usluga za čak 56.3%, prije svega zbog ovogodišnjeg oporavka turizma. Narasla je i državna potrošnja koja na godišnjoj razini iznosi 4%.

Narastao je i uvoz – roba za 30.5%, a usluga za 28.9%. U proteklom tromjesečju narasle su i bruto investicije u fiksni kapital i to za 18,3% na godišnjoj razini. Samo za usporedbu, u prethodnom kvartalu taj je rast iznosio svega 4,6%.

Inače, prema podacima Eurostata, u drugom tromjesečju 2021. godine rast sezonski prilagođenog BDP-a u EU iznosio je 13.2 posto na godišnjoj razini, a 1.9 posto na kvartalnoj razini.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.