U Rivanjskom kanalu snimljene do sad jedine podvodne fotografije u Jadranu zaštićenog morskog psa

Foto: Društvo za podvodne sportove Zagreb / Facebook / Robert Hasija

RIVANJ – U Rivanjskom kanalu kod otoka Ugljana, jedan od članova Društva za podvodne sportove Zagreb imao je susret sa sklatom, rijetkim primjerkom strogo zaštićene vrste morskog psa. 

– Donosimo do sada jedine ikad snimljene podvodne fotografije najstrože zaštićene vrste morskog psa sklata u Jadranu!!!

Povremeno se u Jadranu ulovi po koja jedinka i od strane odgovornih ribara neodgodivo vrati u more. Do sada su jedini dokazi o postojanju ove vrste bili upravo ulovi ribara, a 2010-te godine ronilac Robert Hasija, za vrijeme tečaja tehničkog ronjenja fotografirao je sklata na zaronu u Rivanjskom kanalu. Sklat je bio ukopan u pijesak gdje i boravi tijekom dana, a boravak ronioca u njegovoj blizini natjerao ga je na bijeg te su ga imali priliku snimiti.

Ti ronioci do ove objave nisu bili svjesni koju vrstu su vidjeli i da su možda jedini koji su ga u zadnjih 30 godina sreli u Jadranu.

Vrsta je na rubu opstanka i nestao je gotovo svugdje na Sredozemlju pa čak i Atlantiku osim na Kanarima i to na određenom mjestu koje je pod najstrožom zaštitom te gdje 3 milijuna ronilaca godišnje dolazi samo da bi vidjeli njega – pojasnili su iz DPS-a Zagreb.

Sklat sivac je hrvatski naziv za vrstu morskog psa čiji je znanstveni naziv Squatina squatina. U prošlosti je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Sredozemnom moru no uslijed intenzivnog ribolova, populacije sklatova su značajno smanjenje na cijelom području njegova rasprostranjena te je prema IUCN-ovoj klasifikaciji ova vrsta ocijenjena kao KRITIČNO UGROŽENA. Specifičan način života, dugotrajan reproduktivni ciklus te mali broj potomaka ovu vrstu čine izuzetno osjetljivom na ribolovni pritisak te je njen dugoročni opstanak neizvjestan.

U Jadranskom moru ova vrsta je sve do sredine prošlog stoljeća bila relativno uobičajena. Danas je situacija drugačija te je sklat nestao na velikom dijelu područja gdje je prije obitavao, a prema dostupnim podacima, manja populacija još uvijek je prisutna na širem području Zadarskog i Šibenskog arhipelaga.

Kako bi dobili što detaljniji uvid u njegovu trenutnu rasprostranjenost, hrvatski znanstvenici s Instituta za oceanografiju iz Splita, Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund) i portala Podvodni.hr prošle godine su objavili anketni upitnik čija je svrha prikupljanje informacija o slučajnim ulovima ili uočavanjima sklata. Znanstvenicima su potrebne informacije o njegovoj pojavnosti, u čemu možete pomoći ispunjavajući upitnik koji se nalazi OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NE DOZVOLIMO DA IZUMRU: Nekad vrlo brojan, sklat je danas na rubu opstanka

IZNIMNO RIJEDAK NALAZ Ribar ulovio i pustio strogo zaštićenog sklata: “Prvi put smo ga vidjeli u životu”

“TRAŽIMO SKLATA” Hrvatski znanstvenici prikupljaju informacije o ovoj životinji