1 min. čitanja

Zadarski HGSS u jednom danu spašavao tri puta; na Velebitu, Pagu i brdu iznad Starigrada

Zadarski HGSS u jednom danu spašavao tri puta; na Velebitu, Pagu i brdu iznad Starigrada
Foto: HGSS Zadar / Ilustracija

STARIGRAD / PAKLENICA – Nakon dužeg perioda bez intervencija, što je bilo neobično za ovaj period godine i broj posjetitelja u Zadarskoj županiji, zadarska služba Hrvatske gorske službe spašavanja u srijedu je bila angažirani na čak tri akcije.

Prva je bila odmah u jutarnjim satima. Stigao je poziv na dežurni mobitel HGSS Zadar od planinarke koja se izgubila na Velebitu. Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kuka. Dva spašavatelja, jedan iz HGSS Zadar, a drugi iz HGSS Zagreb krenuli su joj u susret. Dežurna spašavateljica uspjela joj je objasniti kako da pošalje svoju točnu lokaciju što je uvelike olakšalo pronalazak unesrećene i njen transport natrag do vozila HGSS-a.

Druga akcija odvijala se na otoku Pagu. Dvoje stranih državljana zalutalo je na nepristupačni dio sjeverne obale otoka odakle dalje nisu znali kako natrag. Obavijestili smo lučku kapetaniju i centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, ali oni zbog bure nisu mogli izaći na more. Također smo obavijestili i  Javne vatrogasne postrojbe Pag čiji djelatnici su se odmah uputili na teren kao najbliži unesrećenima. Nakon što smo im poslali točnu lokaciju i fotografiju mjesta gdje se unesrećeni nalaze vatrogasci su ih brzo pronašli i vratili na sigurno.

Treća akcija bila je kasno navečer na brdu Vitrenik iznad Starigrada. Strani par sa malim djetetom zatražio je pomoć pri silasku sa brda. Dva zadarska spašavatelja koji su tada u Starigradu odmah izlaze na teren i ubrzo ih vraćaju do ceste.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.