2 min. čitanja

IZDAN NIZ UPOZORENJA ZA JADRAN Kiša, lokalna nevremena i olujna bura

Promjenjivo i pretežno oblačno, uz ponegdje i obilne pljuskove s grmljavinom, osobito u Dalmaciji i lokalna nevremena. Jutarnja magla mjestimice na kopnu samo će će naglašavati dojam jeseni posljednjih dana kolovoza.

Zbog obilne kiše, nevremena ili vjetra izdano je narančasto upozorenje za pola Jadrana, dok je za drugu polovicu izdano žuto upozorenje. Zbog kiše je izdano narančasto upozorenje za splitsku i kninsku regiju, a za splitsku i upozorenje za grmljavinsko nevrijeme. Za dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena. Za regiju velebitskog kanala izdano je narančasto upozorenje zbog vjetra.

– Unatoč sunčanijem vremenu – i u nedjelju će mjestimice biti kiše, a da nema prave stabilizacije potvrdit će mjestimični pljuskovi već u utorak. Bura će oslabjeti u nedjelju, a temperatura će malo porasti u idućem tjednu, na Jadranu uz jugo – sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Na promjenjivom jugu Hrvatske bit će nevremena, lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar umjeren jugoistočni i sjeverozapadni, more malo i umjereno valovito, a temperatura zraka će od jutarnjih oko 20 °C porasti do oko 26 °C sredinom dana.

U promjenjivoj Dalmaciji kiša će lokalno biti obilna, a izgledna su i nevremena. Razmjerno vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar. Ujutro u unutrašnjosti oko 15 °C, na obali do 20 °C, a danju između 20 i 25 °C.

U Istri malo ili čak nimalo kiše, ali na jugu sjevernog Jadrana može biti lokalno izraženijih pljuskova. Obilnije kiše bit će i u gorju, osobito u oblačnoj Lici. Puhat će umjerena, a podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Relativno svježe, u gorju ujutro oko 10 °C, danju do 15 °C, a na moru oko 22 °C.

Upozorenje za pomorce

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimice udari bura 35-45, u Velebitskom kanalu i do 55 čvorova. Prema kraju dana i u noći na otvorenome moru južnog i dijela srednjeg Jadrana mogući su udari sjeverozapadnog vjetra 35-40 čvorova. Mjestimice nevere.

I dalje promjenjivo

– Na Jadranu idućih dana manje topline nego što mnogi priželjkuju. U nedjelju još na jugu pljuskovi, moguće i izraženiji, a na sjevernom dijelu olujni udari bure. Ipak, tijekom dana smirivanje, uz uglavnom sunčano vrijeme, koje će u utorak uz umjereno jugo na sjeveru prekinuti novi lokalni pljuskovi.

Od nedjelje smirivanje i na kopnu. Na istoku i gorju još će pasti malo kiše, a u središnjim predjelima već je u nedjelju moguća jutarnja magla. U još hladniji ponedjeljak ujutro magle može biti u svim kopnim predjelima, no veće stabilizacije nema pa će tako već u utorak opet biti promjenjive naoblake i lokalnih pljuskova, poglavito na sjeverozapadu. Temperatura zraka bit će za 3 do 4 °C niža od uobičajene i u sporom porastu – prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.