Južnoj obali SAD-a približava se najjači uragan od 1850. godine

Foto: Satelitska snimka / Screenshot

Uragan “ekstremno opasne” četvrte kategorije, Ida, oko 8 sati prema lokalnom vremenu mogao bi udariti svom silinom obalu Louisiane u SAD-u.

Uragan Ida prošao je Kubu i ojačao. Vjetar bi mogao dosegnuti brzinu do 220 kilometara na sat, a morski valovi 5 metara. Riječ je o najjačoj oluji još od 1850., prenosi HRT.

Uragan bi mogao poplaviti dobar dio priobalnog područja Louisiane, čije se bolnice bore s porastom hospitaliziranih zbog covida-19.

Tisuće su pokušale pobjeći iz New Orleansa posljednjim letovima. Oni koji ostaju, učvršćuju vrata i prozore.

– Naravno da sam zabrinut. Bježao sam od Katrine jer sam imao malu djecu. Djeca su mi sad odrasla pa ćemo ostati i nositi se s ovim kako znamo, rekao je jedan građanin.

John Bel Edwards, guverner Louisiane, kazao je u srijedu da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara.

– Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet – budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara, poručio je Edwards.

Uragan je ojačao brže no što su dužnosnici predvidjeli u subotu, dok se stanovnici područja uz Meksički zaljev pripremaju za evakuaciju, a poduzeća za privremena zatvaranja.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi.

Do ranog jutra u srijedu Ida je rapidno ojačala i postala je uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Ida se nalazila oko 160 kilometara južno od ušća rijeke Mississippi, a nosi ju vjetar od 215 kilometara na sat.

IMS/B.A./HRT/Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Uragan Henry udario u sjeveroistočnu obalu SAD-a