2 min. čitanja

LIGHT IS LIFE Manifestacija kojom Šibenik obilježava dan kad je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu

LIGHT IS LIFE Manifestacija kojom Šibenik obilježava dan kad je među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Zbog nepovoljne vremenske prognoze ovogodišnji program manifestacije „Light is life“, kojom Šibenik obilježava 28. kolovoza 1895. godine kada je među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, umjesto u subotu – bit će održan u nedjelju, 29. kolovoza.

Manifestacija koja se ove godine održava šesti put će, najavljeno je,  započeti u 20 sati i  20 minuta na Obali dr. Franje Tuđmana paljenjem svjetlosnih instalacija i multimedijskih sadržaja,  a trajat će do 21.45 sati,  kada je predviđen spektakularni vatromet sinkroniziran sa „Šibenskom baladom“, službenom svečanom pjesmom grada Šibenika.

O važnosti obilježavanja 28. kolovoza 1895., ujedno i Dana Hrvatske elektroprivrede,  govorio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, podsjetivši na činjenicu da je jedinstveni sustav javne rasvjete zasnovan na izmjeničnoj struji koji je prvi put zasvijetlio u Šibeniku ujedno i globalni civilizacijski iskorak.

– Taj datum nastojimo dostojno i inovativno obilježiti već šestu godinu. Grad Šibenik inicijativu Zorana Lučića Luce koji je ujedinio ideju,  angažman, veliku volju i znanje pomaže logistički i financijski jer je smatra hvalevrijednom. Ove nam se godine u toj misiji pridružila i Hrvatska elektroprivreda, pa vjerujemo da ćemo idućih godina nastaviti tradiciju manifestacije još bogatijim i zanimljivijim sadržajima – istaknuo je Mileta.

Da je Šibenik među prvim gradovima u svijetu poznat i po korištenju izmjenične struje u svrhu industrijske proizvodnje koja je u to vrijeme bila inovativna i eksperimentalna tehnologija – kazao je Dino Karađole.

– Zahvaljujući i tom podatku, ova je manifestacija sve prepoznatljivija pa prelazi lokalne okvire i  služi nam na ponos – zaključio je direktor TZ grada Šibenika.

Inicijator manifestacije „Light is Life“ Zoran Lučić Luca, pak,  na konferenciji je novinarima predstavio detalje ovogodišnjeg programa radnog naslova „Film kao svjetlost“. Budući da je električna energija temelj multimedije, ideja je bila, obrazložio je, da se tako povežu događanja vezana za grad Šibenik po kojima je također prvi u ovom dijelu Europe. Spomenuo se filma „Poznata luka Šibenik“ kojega je 1904. godine u Šibeniku snimio Frank Mottershaw te sedam kratkih filmova Alexandra Promia snimljenih 28. i 29. travnja 1898. godine na koje je ukazao prof. Enes Midžić. Podsjetio je, također, da je upravo u Šibeniku 1930. godine ročni vojnik Cernik u tadašnjoj krugovalnoj postaji Kuline primio prvu televizijsku sliku poslanu iz Londona.

– Smatram da bi na tim važnim povijesnim činjenicama Šibenik mogao graditi svoj brend kao multimedijskog centra.  Zato sam ove godine na manifestaciji odlučio predstaviti stare filmove, kako spomenute, tako i one iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća u kojima je zastupljen Šibenik i to na  led ekranu od 30 četvornih metara i  20 led panela po šibenskoj rivi. Bit će prikazana i instalacija „SOS, Save our Sea“ postavljena na morskom dnu u povodu “Dana Planete Zemlje“. Neće izostati ni ostale svjetlosne instalacije i svjetleće zemaljske kugle, a bit će osvijetljeni i mnogi značajni gradski objekti. „Light is Life“ će završiti tradicionalnim vatrometom u 21.45 sati uz zvuke „Šibenske balade“ – rezimirao je Lučić.

U nedjelju, 29. kolovoza, u vrijeme održavanja  programa „Light is life“ od 20 do 22 sata  neće biti dozvoljeno prometovanje šibenskom rivom te će  promet  biti reguliran već od 18 sati.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.