2 min. čitanja

NOVI PRAVILNIK Privremeno oduzeti proizvodi ribarstva koji su lakopokvarljivi smatrat će se nusproizvodima

NOVI PRAVILNIK Privremeno oduzeti proizvodi ribarstva koji su lakopokvarljivi smatrat će se nusproizvodima
Foto: Screenshot / Ilustracija

U Narodnim novinama broj 93/2021 objavljen je Pravilnik o postupku plombiranja i postupanju s privremeno oduzetim proizvodima ribarstva, ribolovnim alatima i opremom te drugim predmetima kojima je počinjen prekršaj. Privremeno oduzeti proizvodi ribarstva i akvakulture koji su lakopokvarljivi smatrat će se nusproizvodima te će se s njima postupati u skladu s postupanjem s nusproizvodima temeljem propisima o hrani, a samo živi proizvodi ribarstva koji su oduzeti u ribolovu mogu se vratiti u more ili kopnene ribolovne vode po usmenom rješenju inspektora.

Ovim Pravilnikom propisuje se:

− postupak plombiranja proizvoda ribarstva i akvakulture, ribolovnih alata i opreme, plovila, objekata te prijevoznih sredstava i/ili spremnika i drugih predmeta kojim je počinjen prekršaj;

− postupanje s privremeno oduzetim proizvodima ribarstva i akvakulture, ribolovnim alatom i opremom, te drugim predmetima kojim je počinjen prekršaj;

− postupanje s ribolovnim alatom i opremom koji su nađeni odbačeni ili neoznačeni u/i na moru i kopnenim ribolovnim vodama.

Predmeti plombiranja – proizvodi ribarstva i akvakulture, ribolovni alati i oprema, plovila, objekti te prijevozna sredstva i/ili spremnici i drugi predmeti kojima je počinjen prekršaj.

Privremeno oduzeti proizvodi ribarstva i akvakulture koji su lakopokvarljivi smatrat će se nusproizvodima te će se s njima postupati u skladu s postupanjem s nusproizvodima temeljem propisima o hrani, a samo živi proizvodi ribarstva koji su oduzeti u ribolovu mogu se vratiti u more ili kopnene ribolovne vode po usmenom rješenju inspektora.

Inspektor će zapisnikom evidentirati količinu, vrstu, stanje prezentacije te u slučaju svježih proizvoda kategoriju svježine proizvoda iz stavka 1. ovog članka te usmenim rješenjem naložiti zbrinjavanje nusproizvoda.

Vrijednost privremeno oduzetih proizvoda ribarstva i akvakulture utvrdit će se po prosječnoj cijeni riba i drugih morskih organizama za prethodni mjesec, iz baze podataka uprave nadležne za poslove ribarstva.

Trošak zbrinjavanja nusproizvoda snosi stranka u postupku.

Svi privremeno oduzeti alati i oprema će se skladištiti u prostorima za skladištenje alata i opreme Ministarstva poljoprivrede ili u slučaju postupanja ribočuvara u prostorima ovlaštenika ribolovnog prava; a iznimno se mogu skladištiti i u prostorima/mjestu koji odredi inspektor.

Neoznačeni ribolovni alat i/ili oprema koji tijekom inspekcijskog nadzora inspektor ili ovlaštene osobe pronašli u/na moru ili na obali te kopnenim ribolovnim vodama će se izuzeti iz prostora te privremeno zbrinuti o čemu će se sastaviti zapisnik. Alat i oprema čije su tehničke karakteristike u suprotnosti s propisima će se neškodljivo ukloniti, a Ministarstvo će imenovati povjerenstva za neškodljivo uklanjanje alata i opreme po ispostavama ribarske inspekcije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.