1 min. čitanja

Raketna topovnjača Vukovar ide u novu NATO-ovu misiju

Raketna topovnjača Vukovar ide u novu NATO-ovu misiju
Foto: HRM / M. Siriščević

SPLIT – Svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar” i posada, održat će se u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. godine, ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu, s početkom u 10.30 sati.

Svečanosti će nazočiti ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Photo: Arhiva/MORH | T. Brandt

Podsjetimo, četvrti hrvatski kontingent (HRVCON), raketna topovnjača RTOP-42 Dubrovnik sa trideset i dvoje članova posade, boravio je u području središnjeg Mediterana, od 12. do 29. ožujka 2021., u dijelu operacije Focused Operation-2 (FOCOPS-2) u zadaćama čije je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. Raketna topovnjača “Dubrovnik” u ovoj je operaciji bila u sastavu borbene taktičke skupine kojoj je u svojstvu zapovjednog broda bila grčka fregata “Salamis” (F-455).

Raketna topovnjača Vukovar bila je 2018. godine prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji, pri čemu je preplovio više od 4100 nautičkih milja, odnosno najviše među brodovima u taktičkoj grupi te je pokrivala područje dugo oko 180 nautičkih milja i prosječno široko 100 nautičkih milja od zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.