3 min. čitanja

TAMNA STRANA LJETA Opasnosti koje donose ubodi komaraca i kako se izboriti s njima

TAMNA STRANA LJETA Opasnosti koje donose ubodi komaraca i kako se izboriti s njima
Foto: Pexels

Svako godišnje doba je lijepo na svoj način, ali svi ćemo se složiti da ljeto ima “ono nešto”. Svi uvijek jedva čekaju te tople dane koji donose i mnogo više vremena provedenog vani. To ipak ima i jednu negativnu stranu, a to su neopisivo frustrirajući insekti – komarci. Ubodi ovih malih napasti ne samo da ostavljaju oteklinu koja svrbi, već mogu izazvati i znatno ozbiljnije bolesti kao što su virus Zapadnog Nila, mikrocefalija, encephalitis, virus zika, chikungunya groznica, žuta groznica, malarija, a nažalost i još mnoge druge zdravstvene probleme.

Koliko su ubodi komaraca opasni?

Iako mnoge od navedenih bolesti ipak nisu toliko opasne, te ne izazivaju često ništa više od klasičnih simptoma upale, osipa ili bola u mišićima, neke ipak opravdano mogu izazvati veliku zabrinutost, budući da su nerijetko i smrtonosne.

Svi smo čuli za malariju, ali jesmo li upoznati sa činjenicom da ova bolest, izazvana od strane Plasmodium parazita koji živi u komarcima, godišnje odnese i do pola milijuna života diljem svijeta!

Encefalitis dovodi do upale oko mozga i kičmene moždine, dok virus Zapadnog Nila izaziva meningitis kao i otjecanje mozga. Zika virus, sa druge strane, nerijetko ima prilično blage simptome, međutim to je samo varka. Ovaj virus dovodi do drugih, puno opasnijih poremećaja, kao što su Guillain-Barre sindrom, koji dovodi do privremene paralize, mikrocefalije (poremećaj male, nerazvijene glave, koji dalje izaziva brojne psihičke i fizičke probleme) i poremećaja na rođenju.

Foto: Pexels

Kako stati na put ovim napastima?

Ono što će prvo pasti na pamet većini ljudi u borbi sa komarcima je nanijeti neki od brojnih preparata protiv insekata na sebe, koje možete pronaći u obližnjoj trgovini.

Još jedna opcija je da takav preparat sami napravite po vlastitim željama. Dovoljno je izmiješati po par kapi eteričnog ulja ružmarina, lavande i peperminta  sa nekim od slijedećih sastojaka:

  • Jabučni ocat
  • Kokosovo ulje
  • Izopropil alkohol
  • Bijeli ocat
  • Limunov sok

Gotove sprejeve i kreme možete pronaći u obližnjim dućanima i supermarketima, a uz to, Konzum katalog sada nudi popuste na prirodne proizvode poput meda, luka ili češnjaka koji su izuzetno korisni nakon ujeda komaraca.

Također, na prozorima u svom domu postavite zaštitne mreže protiv insekata te pripazite da oko kuće nemate stajaće vode koja bi mogla privući ove napasne krvopije.

Što učiniti nakon ugriza komarca

Ukoliko čujete onaj iritantni zujeći zvuk i ubrzo nakon toga osjetite svrbež na koži, znate da vas je ugrizao komarac. Evo nekoliko savjet kako ublažiti upaljeno područje kože.

Prije svega – ne češite se! Da, znamo da je to najteže (ne) učiniti, ali grebanje uzrokuje otvore na koži koji propuštaju bakterije i mogu dovesti do infekcije. Umjesto toga operite izgriženo područje vodom i sapunom, a zatim nanesite malo umirujućeg losiona ili kreme protiv svrbeža na kožu.

Prirodni preparati protiv uboda komarca

Mnogo je prirodnih lijekova koji pomažu kod uboda komaraca: zobene pahuljice, z.. Vdrobljeni led, aloe vera, med, soda bikarbona, bosiljak, ocat, luk, majčina dušica, matičnjak, vještica, čaj od kamilice, češnjak.ećinu njih je dovoljno samo utrljati na upaljenu kožu, dok za druge možete pronaći na internetu razne recepte kako ih najbolje iskoristiti.

U većini slučajeva ugriz komarca će izazvati samo blaže nuspojave, poput svrbeža i blage upale kože. Ipak, u slučaju da ugriz izazove ozbiljnije simptome od svrbeža, poput vrućice, povraćanja, problema s disanjem itd., otiđite u bolnicu u što skorijem roku kako biste dobili adekvatno liječenje ili nazovite  112.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.