2 min. čitanja

Mještani Stomorske peticijom protiv devastacije prirode – Traže izmjene Prostornog plana

Mještani Stomorske peticijom protiv devastacije prirode – Traže izmjene Prostornog plana
Foto: Facebook/Visit Šolta

ŠOLTA – Stanovnici mjesta Stomorska na Šolti pokrenuli su peticiju za žurnom izmjenom i dopunom Prostornog plana uređenja Općine Šolta u cilju sprječavanja devastacije pomorskog dobra i redefiniranja stvarnih potreba Stomorčana za prometnim, okolišnim, športsko-rekreacijskim i gospodarskim uređenjem luke Stomorska i cjelokupnog područja naselja Stomorska.

Online peticija dosad je skupila gotovo 400, od potrebnih 500 potpisa, a ista je upućena i predsjedniku Općinskog vijeća Općine Šolta Teu Tomiću. Ljudi se protive izgradnji luke koja će najvećom površinom biti namijenjena za nautički turizam čime se, upozoravaju, maksimalno skraćuje prostor komunalnog dijela luke.

Foto: Stomorska/Change.org

Napominju kako se posljednjih godina povećala potreba za novim komunalnim vezovima s obzirom na širenje naselja, a ističu i kako mnogi članovi PŠRD „Pelegrin“ Stomorska desetljećima čekaju dodjelu veza za čamce namijenjene športu i razonodi te za gospodarske svrhe.

Peticijom zahtijevaju i zaštitu i očuvanje „Male plaže“ smještene na južnoj strani Đige, kao i zaštitu cjelovitosti plaže smještene na sjevernoj strani Đige koja u važećem Prostornom planu gubi čak trećinu površine.

– Planirano kompenzacijsko proširenje plaže u pravcu Lanterne nikako nije ekološki ni urbanistički prihvatljivo i predstavljalo bi čin bezumne devastacije pomorskog dobra u Stomorskoj, a nije utemeljeno na nužnoj studiji utjecaja na okoliš – upozoravaju Stomorčani.

Foto: Nikola Radovani

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije sukladno Prostornom planu uređenja Općine Šolta planira, između ostalog, izgradnju trajektne luke s uređenjem postojećeg lukobrana, zatim obale za privez nautičara, izgradnju dvaju gatova za komunalni privez brodica, planira se i obnova kolno-pješačke staze te rekonstrukcija plaže sa sjeverne strane lukobrana.

Mještani strahuju da će betonizacija uništiti prirodnu uvalu, kao što se to dogodilo u Rogaču. U detaljnom pojašnjenju zahtijevaju od nadležnih jedinica lokalne samouprave da ne kreću s projektima dok isti nisu usuglašeni sa stvarnim potrebama Stomorčana.

Ukoliko želite potpisati peticiju ista se nalazi OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.