1 min. čitanja

EKOLOŠKA KATASTROFA Golema naftna mrlja širi se Sredozemljem, Cipar u stanju pripravnosti

EKOLOŠKA KATASTROFA Golema naftna mrlja širi se Sredozemljem, Cipar u stanju pripravnosti
Foto: Twitter/Sentinelhub

Neke od najljepših uvala i plaža na Cipru u opasnosti su od velikog onečišćenja koje im donosi morska struja od sirijske obale, gdje je prošli tjedan iz termoelektrane u Sredozemno more iscurilo oko 20 000 tona nafte.

Vlasti ciparskih Turaka poduzimaju sve napore kako bi spriječile ekološku katastrofu na svojoj obali, koja im stiže iz pravca Sirije. Podignuta je barijera od 400 metara duž poluotoka Karpas koja bi trebala zaustaviti naftnu mrlju veličine New Yorka, piše The Guardian.

Turska u pomoć šalje dva broda za prikupljanje razlivene nafte, a aktivirala se i otočna vlada ciparskih Grka koja je od Europske agencije za pomorsku sigurnost zatražila plovilo namijenjeno ovakvim situacijama.

Stručnjaci za ekologiju sjevernog dijela Cipra strahuju od najgoreg.

– Ovo je potpuna katastrofa za morski eko sustav, i nije samo problem sjevernog Cipra već cijelog otoka – izjavio je direktor Sjeverne komore inženjera zaštite okoliša Cemaliye Özverel Ekinci.

Sirijske vlasti  poručuju da su osnovale povjerenstvo koje treba utvrditi uzrok izlijevanja mazuta iz njihove termoelektrane. To međutim neće umiriti stanovnike sjevernog Cipra, čija su divlja morska područja ugrožena golemom naftnom mrljom koja se iz sata u sat približava čistim pješčanim plažama i zelenim uvalama.

Od posljedica ove ekološke katastrofe strahuje i Turska, čiji je ministar turizma poručio da će se to itekako odraziti na sredozemni turizam.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.