1 min. čitanja

VIDEO Pogledajte kako izgleda središte jednog od najjačih uragana koji su pogodili SAD

VIDEO Pogledajte kako izgleda središte jednog od najjačih uragana koji su pogodili SAD
Foto: Screenshot/Twitter

Uragan Ida, koji je pogodio južnu obalu SAD-a, iza sebe je ostavio razorene gradove bez struje, a u Louisiani je ubio najmanje dvije osobe. Zbog obilnih kiša urušila se autocesta i u državi Mississsippi pri čemu su poginule dvije osobe, a deset ih je ozlijeđeno. Jedan od najjačih uragana koji je ikad pogodio američki dio obale Meksičkog zaljeva još strašniji je kad ga se gleda iz samog središta.

To je pošlo za rukom lovcima na uragane iz Centra za zrakoplovne operacije (AOC) Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere SAD-a (NOAA), koji su specijaliziranim avionom uletjeli u Idino oko, odnosno samo u središte razornog uragana. Ali ne da bi testirali svoju sreću, već da bi izmjerili pritisak, vlagu i temperaturu te utvrdili brzinu i smjer vjetra. Na temelju podataka o strukturi i jačini uragana moguće je odrediti precizno kretanje i razvoj uragana.

Uragan Ida udario je u obale Louisiane, Mississippija i Alabame brzinom vjetra od 240 kilometara na sat, ostavivši bez struje više milijuna stanovnika. Najteže pogođeni dijelove američke južne obale bez struje bi mogli biti još tjednima, a dijelovi Louisiane još neko vrijeme biti će i bez vode.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.