VIDEO Pogledajte kako izgleda središte jednog od najjačih uragana koji su pogodili SAD

Foto: Screenshot/Twitter

Uragan Ida, koji je pogodio južnu obalu SAD-a, iza sebe je ostavio razorene gradove bez struje, a u Louisiani je ubio najmanje dvije osobe. Zbog obilnih kiša urušila se autocesta i u državi Mississsippi pri čemu su poginule dvije osobe, a deset ih je ozlijeđeno. Jedan od najjačih uragana koji je ikad pogodio američki dio obale Meksičkog zaljeva još strašniji je kad ga se gleda iz samog središta.

To je pošlo za rukom lovcima na uragane iz Centra za zrakoplovne operacije (AOC) Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere SAD-a (NOAA), koji su specijaliziranim avionom uletjeli u Idino oko, odnosno samo u središte razornog uragana. Ali ne da bi testirali svoju sreću, već da bi izmjerili pritisak, vlagu i temperaturu te utvrdili brzinu i smjer vjetra. Na temelju podataka o strukturi i jačini uragana moguće je odrediti precizno kretanje i razvoj uragana.

Uragan Ida udario je u obale Louisiane, Mississippija i Alabame brzinom vjetra od 240 kilometara na sat, ostavivši bez struje više milijuna stanovnika. Najteže pogođeni dijelove američke južne obale bez struje bi mogli biti još tjednima, a dijelovi Louisiane još neko vrijeme biti će i bez vode.

 

K.B.