3 min. čitanja

WWF duboko zabrinut zbog izlijevanja nafte u Sredozemnom moru

WWF duboko zabrinut zbog izlijevanja nafte u Sredozemnom moru
Foto: Orbital EOS Analysis

ZAGREB – WWF je duboko zabrinut zbog izlijevanja nafte koje se dogodilo u Siriji prije tjedan dana. Ovaj incident koji se mogao spriječiti imat će trenutne i dugoročne učinke na obalne ekosustave i osjetljive zajednice na tom području. Ovo je drugo veliko izlijevanje nafte u regiji ove godine, priopćila je ova organizacija.

Izlijevanje nafte od 800 km2 prijeti obali Cipra i Turske, s potencijalno razornim posljedicama po morsku bioraznolikost i ekosustave (što pokazuju nedavni satelitski snimci koje je Orbital EOS analizirao za WWF). Izlijevanje predstavlja ozbiljnu opasnost i za zajednice i poslovanja čija egzistencija ovisi o turizmu i morskim resursima.

Foto: Orbital EOS Analysis

Izlijevanje je poteklo iz Sirije, gdje je, prema lokalnim izvješćima, puknuće spremnika na termolektrani Baniyas dovelo do izlijevanja velikih količina goriva u more, a pogodilo je i nekoliko općina koje su već započele postupke čišćenja. Spremnik koji curi bio je napunjen s 15.000 tona goriva, prema sirijskoj državnoj novinskoj agenciji SANA.

– Pozivamo sve pogođene zemlje da djeluju brzo i dodijele sredstva kako bi se moglo provesti učinkovito čišćenje pogođenih područja kako bi se izbjeglo daljnje rasipanje i zagađenje netaknutih staništa i morskih vrsta. Mediteranske zemlje moraju poduzeti snažne mjere usmjerene na obnovu i osiguranje zastarjele naftne i plinske infrastrukture kako bi se spriječili daljnji incidenti ove vrste koji utječu na vitalne ekosustave i ugrožene zajednice – rekao je Mauro Randone, koordinator Programa održivog plavog gospodarstva pri Mediteranskoj inicijativi WWF -a.

Nedavna nesreća je podsjetnik na velike rizike povezane s vađenjem i preradom ugljikovodika u poluzatvorenom bazenu Mediterana, koji ne dopušta raspršivanje nafte i gdje posljedice takvih nesreća mogu izazvati dugoročne negativne posljedice na obalne ekosustave i zajednice.

– Ovo je još jedan u nizu podsjetnika kakvu trajnu opasnost za društvo predstavlja oslanjanje na ugljikovodike. Za opstanak ljudske vrste ključno je da prestanemo koristiti fosilna goriva i razvoj temeljimo na drugim izvorima energije, prije svega onim obnovljivim. Mislim da ne treba dodatno naglašavati što bi ovakva havarija u Jadranu značila za ekonomije obalnih zajednica i ljude koji od mora žive – zaključio je Mosor Prvan, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Foto: Orbital EOS Analysis

WWF poziva mediteranske zemlje da:

  • postupno ukinu postojeće i zabrane nove projekte istraživanja, vađenja i prerade nafte i plina u regiji na način koji odražava ciljeve Pariškog sporazuma, te osiguraju da daljnja ulaganja ne budu usmjerena na razvoj nafte i plina;
  • usvoje dugoročnu energetsku viziju postavljanjem jasnih ciljeva za buduću uporabu energije i istraživanjem alternativnih izvora energije za naftu i plin;
  • rade s relevantnim međunarodnim organizacijama radi razmjene iskustava i učenja iz drugih zemalja u vezi s opskrbom energijom, pristupom i učinkovitom uporabom;
  • primjene jače propise za sprječavanje takvih nesreća, posebice ratifikacijom i učinkovitom provedbom relevantnih protokola Barcelonske konvencije (uključujući Protokol na moru, Protokol o izvorima s kopna, Protokol o sprječavanju i hitnim slučajevima).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

EKOLOŠKA KATASTROFA Golema naftna mrlja širi se Sredozemljem, Cipar u stanju pripravnosti
Nakon subotnje havarije teretnog broda, naftna mrlja prijeti obali Grčke
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.