3 min. čitanja

Načelnik Pučišća o zdravstvu na Braču: “Da, IMAMO PROBLEM”

Načelnik Pučišća o zdravstvu na Braču: “Da, IMAMO PROBLEM”
Foto: Facebook

PUČIŠĆA – “DA, IMAMO PROBLEM”, naslov je nove objave načelnika općine Pučišća, Marina Kaštelana, a odnosi se na problematiku zdravstva na Braču.

Naime, gradonačelnica Supetra Ivana Marković zadnjih je dana u medijima izazvala reakcije objavama o stanju u ginekološkoj ambulanti u Supetru. Osvrnula se na uvijete s kojima se susreću pacijentice koje dolaze na pregled, kako Marković navodi, kao da su u srednjem vijeku.

Danas se na tu temu obratio načelnik općine Pučišća, koji je svjestan da problem postoji. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Danas sam podržao inicijativu gradonačelnice Ivane Marković da se sljedeći tjedan ponovno svi skupa sastanemo na temu problematike zdravstva na Braču.

Drago mi je da je prihvaćen moj prijedlog da se na sastanak pozovu ravnatelj Doma zdravlja SDŽ dr. Marko Rađa i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SDŽ dr. Leo Luetić. Vjerujem da je to pristojno i svrsishodno i da jedino tako, zajedno možemo nešto postići.

Govorim to iz vlastitog iskustva jer smatram da se radi o kvalitetnim ljudima koji svoj posao žive i rade 24 sata dnevno. Naše iskustvo u Općini Pučišća nam govori da smo s tim istim ljudima prije 8 godina uredili i opremili objekt TIM-a 2 HMP u Gornjem Humcu sa smještajem za dežurno osoblje, a u zadnje 4 godine obnovili i opremili stomatološku ambulantu, ambulantu opće medicine za dva liječnika te stan za jednog od ta dva liječnika koji dolazi s kopna.

Također, nakon odlaska dugogodišnjeg stomatologa i obiteljske liječnice, jedan i drugi problem riješili smo ekspresno.

Nažalost, ništa od ovoga nije bilo u medijima pa izuzev nekoliko mojih objava na Facebooku, nitko nije držao važnim napisati nešto o ovim ulaganjima Županije u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna.

Dom zdravlja su nam zadnji put uredili prije 40-50 godina

Na sreću, ništa od ovoga nije bilo u medijima ni u negativnom kontekstu: nismo Dom zdravlja prozivali da su nam objekti zadnji put uređivani prije 40-50 godina, nismo ih napadali da bi mogli ostati bez liječnika, nismo zvali novine kad bi se pokvario telefon ili klima uređaj, nismo pisali po portalima kad bi pukla cijev ili kad bi se začepio odvod u zahodu. A koliko smo samo bombastičnih naslova mogli imati!

Potiho smo gasili požare do renoviranja objekta, rješavali s Domom zdravlja hitne situacije i sufinancirali privatni smještaj liječnice do uređenja stana. U samoj obnovi smo pomogli s uređenjem kamenog stepeništa, nabavom jednog elementa aluminijske stolarije, nabavom i montažom svjetlećeg natpisa i kupnjom par komada namještaja koji nisu bili planirani izvornim troškovnikom. U Humcu i manje od toga: dali smo im ruševan objekt na korištenje i pomogli nešto sitno u uređenju okoliša. U konačnici, u Pučišćima i Humcu smo dobili tri vrhunske ambulante i dva stambena prostora za medicinsko osoblje. Nije bilo vijesti, ali zato imamo ambulante.

Nema naslova, ali ima liječnika. Nema objava po portalima, ali ti liječnici imaju smještaj. Nema kamera, ali zato naši građani imaju solidnu zdravstvenu zaštitu na razini Općine.

A što je sa problemom specijalističkih ordinacija u Supetru? Ne znam baš sve detalje, ali znam dovoljno. Znam dovoljno da ne mogu vjerovati da isti onaj Luetić koji je znao i danas zna za svaku utičnicu u objektu koji smo obnovili odjednom može postati toliko drugačiji, nezainteresiran za rješavanje pitanja heliodroma ili novog glisera za hitne slučajeve sa Brača.

Znam dovoljno da ne mogu vjerovati da isti onaj Rađa s kojim sam sastanke imao između 7.30 i 8 ujutro jer nisam mogao ranije doći s Brača i s kojim nikad nisam sjeo na marendu ni u Splitu ni na Braču jer čovjek nikad nije imao vremena, sada odjednom ništa ne radi, nemaran je i ništa ne može riješiti.

Imam razloga vjerovati tim ljudima kada kažu da nije sve onako kako se prezentira u medijima. I zato želim da i na tom sastanku imaju mogućnost kazati svoje viđenje problema i kako ga možemo zajednički riješiti. I vjerujem da ćemo ga riješiti. Samo treba razgovarati. A trebalo bi i da mi na Braču sa svoje strane napravimo što možemo, iskreno, korektno i ljudski, jer i oni su ljudi.

Inače, imamo problem”, napisao je Marino Kaštelan.

PROČITAJTE JOŠ:

Sestra u ginekološkoj ambulanti u Supetru dala otkaz: “Uvjeti su kao u srednjem vijeku!”
APEL GRADONAČELNICE SUPETRA Jedini ginekolog na Braču ostao bez interneta i telefona jer Dom zdravlja ne plaća račune
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.