2 min. čitanja

Pojavili se problemi u postupku dokapitalizacije Jadroplova

Pojavili se problemi u postupku dokapitalizacije Jadroplova
Foto: Screenshot

Proces dokapitalizacije splitskog brodara Jadroplova, koji je u većinskom vlasništvu države, naišao je na probleme. Zagrebačka burza je prije dva dana bila obustavila trgovanje dionicama Jadroplova, a sve zbog komunikacijskog kaosa u Nadzornom odboru ove kompanije,iz kojeg tvrde da tekst Javnog poziva za dokapitalizaciju “ne odgovara suglasnosti koju je dao NO”.

Postupak dokapitalizacije Jadroplova pokrenut je u drugoj polovici srpnja ove godine kao završni korak provedbe Plana restrukturiranja odobrenog 2018. od strane Europske komisije. Postupak upisa dionica trajao je 25 dana, a interes ulagača bio je iznad očekivanja, piše Poslovni dnevnik.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Uprava Jadroplova prihvatila je 12 valjanih ponuda za manjinske udjele za oko 1,6 milijuna dionica. Dvije ponude stigle su za kupovinom 2 milijuna dionica, kojim se kupuje i većini udio u kompaniji od 55%.

Problem je nastao po okončanju zaprimanja ponuda, u fazi njihova razmatranja i odabira, pri čemu su dvije ponude odbačene kao nevažeće, odnosno u neskladu s propozicijama javnog poziva. Među te dvije ponude je i ona Tankerske plovidbe, koja je ciljala na kupovinu većinskog paketa.

Dodatnu pomutnju izazvala je informacija iz Uprave Jadroplova, koja je zaprimila dvije oprečne obavijesti iz smjera Nadzornog odbora koje su, kažu, primili u srijedu navečer.

Photo: TNG

Prva obavijest uključivala je zapisnik sa sjednice NO, a drugu obavijest zaprimili su od predsjednice NO-a Vesne Gudelj koja je zaključila da sastanak koji se u srijedu održao zapravo nije sjednica NO-a niti “njegove odluke mogu polučiti pravne učinke”.

U zapisniku sa sjednice Nadzornog odbora, koja to zapravo nije bila, zaključeno je da se povlači suglasnost NO-a izdana Upravi te da “postoji potreba obustave postupanja Uprave po ovlasti za samostalni odabir ponuda za dokapitalizaciju” utvrđenoj Javnim pozivom.

Među razlozima se, između ostalog, navodi rast cijena vozarina tijekom trajanja javnog poziva, što mijenja početnu cijenu dionice u dokapitalizaciji (koja je određena na najmanje 25 kuna), a time ujedno i stvarnu vrijednost imovine.

Zašto je Nadzorni odbor mjesec i pol dana nakon objave Javnog poziva na Burzi tek sad reagirao i je li razlog tome Tankerska plovidba koja je iskazala interes za kupovinom većinskog dijela paketa dionica, tek ćemo vidjeti.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov od Kine naručuje tri broda za prijevoz tereta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.