4 min. čitanja

OČIŠĆENO PODMORJE KOD VIRA Izvađene stotine limenki, boca i guma, pa čak i sabljarkina glava

OČIŠĆENO PODMORJE KOD VIRA Izvađene stotine limenki, boca i guma, pa čak i sabljarkina glava
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Održana je ekološka akcija čišćenja virskog podmorja kojom se željelo ukazati na važnost očuvanja prirodnog ambijenta i približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, odnosno hrvatskim ratnim vojnim invalidima i braniteljima oboljelima od PTSP-a.

Od jučer je Virsko more uz plažu Jadro čistije barem za nekoliko stotina limenki, staklenih boca, raznog metalnog otpada, nekoliko automobilskih guma, pa čak i jedne odrezane sabljarkine glave. Nakon nekoliko sati ronjenja i čišćenja virskog podmorja u nedjeljnim jutarnjim satima ovu su količinu otpada izvadili ronioci, a potom su je bacili u kontejner virskog komunalnog poduzeća Čisti otok. Time je punih devet godina od posljednje akcije obnovljena tradicija čišćenja podmorja na otoku Viru.

Foto: Kažimir Škrbić

– Riječ je o hvalevrijednoj akciji kojom smo obnovili tradiciju čišćenja našeg podmorja. Ovakve akcije želimo provoditi najmanje jednom godišnje kako bi ukazali na važnost čistog i prirodnog ambijenta kao našeg osnovnog životnog i turističkog resursa. Zahvalni smo svima koji su u njoj sudjelovali, jer čisti Vir i zeleni otok nemaju alternativu – naveo je značaj ove akcije načelnik Općine Vir Marino Radović, koji je s direktorom virske Turističke zajednice Srđanom Liverićem na licu mjesta bio pratio Eko Vir 2021. Kao pokrovitelji akcije čišćenja virskog podmorja ekološku poruku o važnosti očuvanja morskog podmorja i okoliša poslali su Općina Vir, virska Turistička zajednica, destinacijska kompanija Vir turizam i Ronilački klub AdriatiCro iz Zagreba, ali su glavna priča bili oni koji su ronili i čistili virsko podmorje kod Jadra: ronioci i članovi HVIDR-e Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad (HVIDR-a NZI-NZZ), članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, IPA Sisačko-moslavačke županije, Počasni vod Bošnjaka Tigar Rakitje 90./91. te Državna interventna postrojba civilne zaštite – MUP.

– Ovo je program kojega provodimo s ciljem približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, a u ovom slučaju to su hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji oboljeli od PTSP-a – kazao je Valentino Rajković, dopredsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, izbornik reprezentacije i pukovnik Hrvatske vojske u mirovini.

Foto: Kažimir Škrbić

– Mi smo udruga koja zastupa interese invalida te želimo dati svoj doprinos u senzibilizaciji javnosti za potrebe osoba s invaliditetom, pridonijeti njihovoj mobilnosti te unaprijediti kvalitetu njihovog života. Želimo sve te ljude iz rata vratiti u civilni život, što ne ide baš lako, ali se pokazalo kako invalidima ronjenje predstavlja radost i najbolji oblik rehabilitacije – dodao je pukovnik Rajković, a potom ukazao i na važnost same akcije koju članovi HVIDR-e NZI-NZZ, kao nositelji programa, provode već jedanaestu godinu.

– Kada smo u inozemstvu znamo sve čuvati i poštovati, ali ne i kada smo u vlastitom domu. Podmorje je priča za sebe, jer imamo najljepše more i stvarno želimo pomoći da se njegova ljepota i čistoća sačuvaju. Zato smo svojedobno predložili državi da se ovakve ekološke akcije provode u proljeće i na jesen na petnaest do dvadeset punktova na moru, ali je potom sve stalo. Sada kao Ronilački savez Hrvatske moramo ponovno pokrenuti tu priču za cijelu našu obalu, i to u suradnji s gradovima i županijama od Istre do Dubrovnika. Mi pokušavamo potaknuti. Branili smo domovinu i sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske, ali ne možemo sami čistiti more – poručio je pukovnik Rajković u ime devedesetak ljudi koji su u tri grupe sudjelovali na trodnevnim akcijama čišćenja podmorja na otoku Viru i jednim dijelom na Cresu.

Foto: Kažimir Škrbić

Virski ronioci dali su doprinos akciji eko Vir 2021.

Među roniocima koji su čistili virsko podmorje bilo je i troje virskih ronioca koji su ronilačku obuku prošli u virskom ronilačkom centru kod CMAS-ovih instruktora Sandija Magašića i Darija Duića, također sudionika ove ekološke akcije i voditelja Ronilačkog centra AdriatiCro na Viru sa sjedištem u Zagrebu. Mate Čulina, Toni Kapović i Joso Čepić odradili su zarone i vratili se na Muja punih ruku.

– Ima svega pod morem, najviše limenki i boca, no prekrasan je osjećaj sudjelovati u akciji u kojoj se na konkretan način postiže rezultat i koja za cilj ima čisto Virsko more – poručili su Virani. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić poslao je istu poruku.

– Želimo imati čisto more i očuvan okoliš radi brojnih turista iz cijelog svijeta koji nas posjećuju te svoje doživljaje otoka prenose drugima, no najviše radi nas samih koji u tom ambijentu živimo cijelu godinu – kazao je Liverić.

Foto: Kažimir Škrbić

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.