2 min. čitanja

Cijena ribljeg ulja u posljednjih 12 godina u EU skočila za 85%

Cijena ribljeg ulja u posljednjih 12 godina u EU skočila za 85%
Foto: Pixabay

Europski tržišni opservatorij za ribarstvo i akvakulturu (EUMOFA) objavio je novo izvješće o trendovima na tržištu ribljeg ulja i ribljeg brašna, a prema kojem bi cijena ovih proizvoda mogla dodatno skočiti s obzirom na klimatske promjene.

Na prostoru Europske unije godišnje se proizvede 10-15% ukupne svjetske proizvodnje ribljeg brašna i ribljeg ulja. No to nije dovoljno da zemlje EU-a zadovolje svoje potrebe, pa se kao i u svakom drugom sektoru, poseže za uvozom. Ono što bi uskoro mogao biti problem jest nabava sirovine, u ovom slučaju inćuna, ribe koja se koristi za proizvodnju ribljeg brašna, a koji je i sam ugrožen negativnim utjecajem klimatskih promjena. To se posebno osjeti u Peruu, najvećem svjetskom izvozniku ribljeg brašna i ulja, o čijoj proizvodnoj dinamici i ovise globalne cijene ovih proizvoda.

U Europskoj uniji svake godine proizvede se između 400-600 tisuća tona ribljeg brašna te 120-200 tisuća tona ribljeg ulja. Daleko najveći proizvođač na teritoriju EU-a je Danska, koja godišnje proizvede oko 50% ribljeg brašna i ulja.

Ribolov namijenjen proizvodnji ribljeg brašna i ulja u EU je ograničen kvotama i ovisi o tome kolika će biti potražnja stanovnika EU-a za ribom kao sirovinom.

U posljednjih 12 godina europske cijene ribljeg ulja porasle su za 85%, dok je su cijene ribljeg brašna u prosjeku poskupjele za 37%. To se odrazilo i na potrošnju pa je tako konzumacija ribljeg brašna na teritoriju EU-a u periodu od 2009. do 2020. smanjena za čak 40%, pokazala je najnovija studija EUMOFA-e.

U istom periodu smanjio se i uvoz ribljeg brašna iz zemalja koje nisu članice EU-a, i to za 54%, dok se uvoz ribljeg brašna iz Perua u periodu od 2009. do 2020. smanjio za čak 90%.

Što se tiče uvoza ribljeg ulja, i on je smanjen u periodu od 2009. do 2020. za 19%, no porastao je izvoz za oko 15%.

Globalna cijena ribljeg ulja i brašna prije svega ovisi o tome kakvu godinu će imati Peru kao najveći izvoznik ribljeg ulja i brašna. Veliki igrači uvijek imaju na oku stanje u ovoj južnoameričkoj zemlji, čija proizvodnja itekako trpi uslijed klimatskih promjena, a što bi se u konačnici, moglo odraziti na smanjenje globalne proizvodnje, veću potražnju i veće cijene.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.