3 min. čitanja

Na tradicionalnoj regati u Veneciji zaveslala ekipa veslača iz Umaga i Savudrije

Na tradicionalnoj regati u Veneciji zaveslala ekipa veslača iz Umaga i Savudrije
Foto: Grad Umag

VENECIJA/UMAG – U Veneciji se u nedjelju 5. rujna 2021. održala još jedna tradicionalna Regata Storica, a tamo je ponovno zaveslala i ponosna umaška ekipa koju čine iskusni veslači iz Umaga i Savudrije.

Regata Storica je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija bogatog venecijanskog kalendara. Radi se zapravo o reviji povijesnih mletačkih brodova, točnije galija, gondola i ostalih barki koje svjedoče o negdašnjoj slavi Serenissime, ali i o natjecanju brojnih veslačkih klubova i udruga grada Venecije.

Godine 943. gusari su oteli sve mlade djevojke prisiljavajući Mlečane da veslaju s velikom žestinom kako bi ih oslobodili, a povijesna se povorka uvodi u veslačku manifestaciju mnogo kasnije kako bi se odala počast Catarini Cornaro, supruzi ciparskoga kralja, koja se odrekla prijestolja u korist Venecije 1489. godine.

Manifestacija je i trenutak kada se obnavljaju veze i prijateljstva sudionika. Veslačka ekipa iz Umaga već dugi niz godina sudjeluje u značajnoj povorci zahvaljujući podršci i sinergiji Ureda za kulturu i tradiciju Venecije, Grada Umaga-Umago, Turističke zajednice grada Umaga i Talijanske unije.

Svoje dojmove i iskustvo o ovom važnom događaju podijelio je Silvano Pelizzon, koji godinama sudjeluje na regati s timom veslača Umaga i Savudrije.

Kada je naša ekipa prvi put sudjelovala na povijesnoj regati?

– Prvi put smo sudjelovali 2001. godine, a zatim je došlo do stanke od desetak godina. Vratili smo se 2012. i od tada sudjelujemo svake godine i to s barkom “bissonom” koju nam dodjeljuje Ured za kulturu i tradiciju Venecije. Veslamo u poznatom Canal grande, prolazimo ispod poznatih mostova i “Machine” – plutajuće pozornice koja se svake godine posebno podiže ispred ‘Ca Foscari .

Što za vas zapravo znači sudjelovanje na ovom događaju?

– Sudjelovanje na Regati za nas je uvijek velika čast. Prije svega zato što smo 2001. godine zajedno s Koprom bili prvi vanjski sudionici uključeni u događaj. Za nas je to bilo izuzetno iskustvo zahvaljujući kojem njegujemo povijesnu vezu dvaju obala Jadranskog mora. Naš tim uvijek je dočekan s entuzijazmom, a smatramo se ‘veleposlanicima’ u Veneciji. Drugi važan aspekt jest isticanje zastave našega grada, Umaga, a na kojoj se nalazi lav, simbol koji Serenissima nije dopuštala da svatko koristi. Umag je zaslužio povjerenje Mlečana jer je, prema legendi, kada je oluja zatekla brod s relikvijama, ponudila utočište i sklonila ostatke sveca u crkvu.

Foto: Grad Umag

Koja su vaša najljepša sjećanja?

– Prije svega, to su emocije prvog sudjelovanja. Prvi put je prvi put! No, moram priznati da sam vrlo emotivan svaki put kad prođem ispod mosta Rialto i uzdignemo vesla ao pozdrav prema svečanoj loži – Machini. To je trenutak u kojem osjećamo važnost i čast svoje uloge. Osim toga, tu je i naklonost javnosti koja nas čak i doziva s obale, jer nas poznaju. Razvilo se i veliko prijateljstvo s udrugom Casteo. Nadalje, još jedan nezaboravan trenutak bilo je veslanje u laguni dan prije Regate 2001. godine. Vježbali smo zajedno s posadom iz Kopra, veslajući sve do Punte Sabbioni i Burana. Bilo je to jedinstveno iskustvo jer mi, nemajući barku odgovarajuće veličine, nemamo priliku trenirati prije samog dolaska u Veneciju uoči Regate.

Koja su vaša očekivanja za budućnost?

– Želimo svim srcem da ova suradnja potraje u vremenu, da naša posada ojača mladim veslačima koji će našu pomorsku baštinu njegovati i dalje, očuvati od zaborava. Ne manje važno, želimo nabaviti tipičnu venecijansku barku poput ‘caorline’ ili ‘topo’. Trenutno posjedujemo samo batane, no tu vesla samo jedna osoba s dva vesla, dok na venecijanskim svaki veslač ima jedno veslo te se raspoređuju u jednakom broju s lijeve i desne strane.

Uz Silvana Pelizzona, ekipu čine još i Danilo Latin, Alessandro Pelizzon, Rino Ossich, Roberto Sirotić, Valter Sirotić, Dario Dobrović, Renzo Turcovich i Daniel Ossich.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.