Najviše kazni na moru zbog nedozvoljenog glisiranja, a vozači jet skijeva su pod posebnim povećalom

Foto: MPPI

ŠIBENIK – Pomorska policija službu na moru obavlja 24 sata i to na području od Murtera do Rogoznice. Nadziru i kontroliraju brodice i jahte, a tijekom turističke sezone prisutnost policije na moru pojačana je s obzirom na puno veći broj plovila. Među ostalim, kontroliraju još i ronioce i osobe u plovidbi i plovila, vrše kontrolu i nadzor u ribarstvu te nadzor i zaštitu državne granice. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je i sankcionirano 226 kazni na moru, ispričali su za ŠibenikIN iz šibenske policije.

– Ukupno je evidentirano i sankcionirano 226 kazni na moru zbog počinjenja prekršaja iz Pomorskog zakonika i dr. zakona od čega je najviše zbog nedozvoljenog glisiranja unutar 300 metara od kopna, njih 171 – naveo je policijski glasnogovornik Šime Pavić.

Od navedenog broja prekršaja manje je vozača kažnjeno zbog glisiranja jet-skijem, iz policije navode da ih evidentiraju pet ili šest godišnje.

– Izdvajamo situaciju kad je kažnjen njemački državljanin jer je omogućio da dijete upravlja jet-skijem. Također smo imali situaciju, kad se dogodila nesreća na moru, jer je počinitelj neopreznim upravljanjem i velikom brzinom udario u usidreni katamaran kojom prilikom su vozač i dijete s jet-skija zadobili teške tjelesne ozljede – kazao je Pavić.

Foto: MPPI

Ove turističke sezone svjedočimo povećanom broju jet-skija na moru, što je bilo moguće i vidjeti svakodnevno na društvenim mrežama.

– Ove godine je percepcija malo više usmjerena na vozače jet-skija prvenstveno zbog fotografija i snimki na društvenim mrežama, ali glisiranja su uglavnom s plovilima različitih veličina dok smo evidentirali počinitelje iz različitih zemalja (najviše iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Češke, dok su još evidentirani iz Slovačke, Nizozemske, Belgije, Rusije i dr…) – pojašnjava Pavić.

Neke od sankcija odnosile su se i na ronioce koji nisu na pravilan način obilježili područje ronjenja postavljanjem plutače narančaste ili crvene boje, promjera najmanje 30 centimetara ili ronilačko zastavicom.

– Ronioci su ove godine zatečeni u prekršaju u ukupno šest navrata, a radilo se o tome da u dva navrata nisu imali potrebnu dozvolu za ronjenje dok u četiri navrata mjesto ronjenja nisu označili plutačom. Napominjemo da je oznaka jako bitna obzirom na ogroman broj plovila na moru tijekom sezone, ali i izvan sezone uvijek je rizik roniti bez oznake jer i tada lokalno stanovništvo plovi morem. Promet na moru je dosta raširen i nije uvijek na oku građanima, ali postoje pravila koja je potrebno poštivati i u kojim okolnostima ne bi trebalo biti problema. Sve problematične situacije koje policijski službenici primijete ili nam budu dojavljenu se rješavaju u najkraćem mogućem vremenskom roku – zaključio je Pavić za ŠibenikIN.

D.G.