2 min. čitanja

Najviše kazni na moru zbog nedozvoljenog glisiranja, a vozači jet skijeva su pod posebnim povećalom

Najviše kazni na moru zbog nedozvoljenog glisiranja, a vozači jet skijeva su pod posebnim povećalom
Foto: MPPI

ŠIBENIK – Pomorska policija službu na moru obavlja 24 sata i to na području od Murtera do Rogoznice. Nadziru i kontroliraju brodice i jahte, a tijekom turističke sezone prisutnost policije na moru pojačana je s obzirom na puno veći broj plovila. Među ostalim, kontroliraju još i ronioce i osobe u plovidbi i plovila, vrše kontrolu i nadzor u ribarstvu te nadzor i zaštitu državne granice. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je i sankcionirano 226 kazni na moru, ispričali su za ŠibenikIN iz šibenske policije.

– Ukupno je evidentirano i sankcionirano 226 kazni na moru zbog počinjenja prekršaja iz Pomorskog zakonika i dr. zakona od čega je najviše zbog nedozvoljenog glisiranja unutar 300 metara od kopna, njih 171 – naveo je policijski glasnogovornik Šime Pavić.

Od navedenog broja prekršaja manje je vozača kažnjeno zbog glisiranja jet-skijem, iz policije navode da ih evidentiraju pet ili šest godišnje.

– Izdvajamo situaciju kad je kažnjen njemački državljanin jer je omogućio da dijete upravlja jet-skijem. Također smo imali situaciju, kad se dogodila nesreća na moru, jer je počinitelj neopreznim upravljanjem i velikom brzinom udario u usidreni katamaran kojom prilikom su vozač i dijete s jet-skija zadobili teške tjelesne ozljede – kazao je Pavić.

Foto: MPPI

Ove turističke sezone svjedočimo povećanom broju jet-skija na moru, što je bilo moguće i vidjeti svakodnevno na društvenim mrežama.

– Ove godine je percepcija malo više usmjerena na vozače jet-skija prvenstveno zbog fotografija i snimki na društvenim mrežama, ali glisiranja su uglavnom s plovilima različitih veličina dok smo evidentirali počinitelje iz različitih zemalja (najviše iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Češke, dok su još evidentirani iz Slovačke, Nizozemske, Belgije, Rusije i dr…) – pojašnjava Pavić.

Neke od sankcija odnosile su se i na ronioce koji nisu na pravilan način obilježili područje ronjenja postavljanjem plutače narančaste ili crvene boje, promjera najmanje 30 centimetara ili ronilačko zastavicom.

– Ronioci su ove godine zatečeni u prekršaju u ukupno šest navrata, a radilo se o tome da u dva navrata nisu imali potrebnu dozvolu za ronjenje dok u četiri navrata mjesto ronjenja nisu označili plutačom. Napominjemo da je oznaka jako bitna obzirom na ogroman broj plovila na moru tijekom sezone, ali i izvan sezone uvijek je rizik roniti bez oznake jer i tada lokalno stanovništvo plovi morem. Promet na moru je dosta raširen i nije uvijek na oku građanima, ali postoje pravila koja je potrebno poštivati i u kojim okolnostima ne bi trebalo biti problema. Sve problematične situacije koje policijski službenici primijete ili nam budu dojavljenu se rješavaju u najkraćem mogućem vremenskom roku – zaključio je Pavić za ŠibenikIN.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.