2 min. čitanja

Nizozemci razvili sustav za hvatanje i skladištenje CO2 u pomorskoj industriji

Nizozemci razvili sustav za hvatanje i skladištenje CO2 u pomorskoj industriji
Photo: Pixabay

Klimatske promjene natjerale su nas na hitnu akciju. Gotovo svi veliki svjetski pomorski igrači okreću se tzv. zelenim tehnologijama, o čemu smo pisali u više navrata. Revolucionarna ideja stiže nam iz Nizozemske, gdje je tamošnja kompanija za pomorsku tehnologiju Value Maritime prva u svijetu razvila sustav za hvatanje i skladištenje CO2 – na samom plovilu.

O čemu je točno riječ? U pitanju je modul koji “hvata” CO2 iz ispušnog sustava broda, potom ga skladišti u posebnu bateriju i potom tu istu bateriju plasira primjerice staklenicima u kojima se uzgajaju biljke – koje koriste CO2 kao hranu. Kada se baterija isprazni, istu je moguće ponovno nadopunjavati, i to opet na istom brodu, piše portal Offshore energy.

Foto: Sustav skladištenja CO2/Value Maritime

Tvrtka Value Maritime postala je prva u svijetu koja je uspjela razviti sustav hvatanja i skladištenja CO2 na samom brodu dok je on u funkciji. Prvi modul za hvatanje CO2 te baterija koja skladišti ovaj staklenički plin bit će instalirani na brodu Nordica, tvrtke Visser Shipping, u listopadu ove godine čime će Nordica postati prvi brod na svijetu koji će dok plovi hvatati i skladištiti CO2. Brodom će upravljati kompanija iz Singapura.

Ova tehnologija koristi se za uzgoj usjeva u staklenicima u blizini Rotterdama pa će tvrtka Value Maritime početi s utovarom i istovarom CO2 baterija na Rotterdamskom terminalu za kratke plovidbe. Kompanija očekuje da će se uskoro proširiti i na dodatne lokacije, poput Hamburga te u bilo kojoj drugoj luci koja poželi instalirati ovu tehnologiju korištenja CO2.

Što se tiče brodova, iz nizozemske kompanije uvjeravaju kako ovakav sustav korištenja CO2 u brodskim sustavima može u potpunosti reducirati emisiju stakleničkih plinova koje proizvode brodski sustavi pogonjeni klasičnim gorivima.

– Instaliranje ovakvih modula ne koristi samo našim klijentima, već osigurava cjelokupnoj pomorskoj industriji da jednostavno i u kratkom vremenu ostvari “ekološke ciljeve”, odnsno drastično smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2050. godine – poručio je suosnivač tvrtke Value Martime Christiaan Nijst.

Inače, modul za hvatanje i skladištenje CO2 bit će integriran u Value Maritimeov sustav Filtree – riječ je o malom, montažnom sustavu za čišćenje plina “plug and play”. Kako on izgleda možete pogledati u VIDEU.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.