Crna Gora sve bliže crnom zlatu? Žele biznis od prodaje sirove nafte iz Jadrana

Foto: Google Earth / Youtube / Screenshot / Ilustracija

Dok se razvijene zemlje sve više okreću “zelenim”, obnovljivim izvorima energije kako bi se smanjili štetni utjecati na klimu, Crna Gora punom parom buši Jadran u potrazi za – naftom. 

Crna Gora sve je bliže potencijalnom velikom izvoru zarade, tako barem tvrdi Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija. Buši se podmorje kod Ulcinja, a Perunović je neki dan obznanio javnosti kako je trenutačna dubina bušotine 4700 metara te da su stručnjaci prilično sigurni kako će uskoro pronaći “izvor crnog zlata”, piše Pobjeda.

– Veliki je optimizam da će se na dubini od 6500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte. Postoji još nekoliko zanimljivih koncesijskih područja, i kada se, ovisno o rezultatima Eni/Novatek bušotine, raspišu natječaji, javnost će biti na vrijeme obaviještena – istaknuo je Perunović.

Ako i nakon što se potvrde zalihe nafte u postojećem ležištu, sljedeća faza je razvoj ležišta, odnosno nove bušotine i razvoj modela proizvodnje.

– U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoliša, i plan je da se nafta prodaje kao sirova – otkrio je državni tajnik koji očekuje da će crnogorska ekonomija, ako se sredstva pravilno ulože u dobre energetske projekte, u relativno kratkom vremenu doživi pravi gospodarski uzlet.

Hoće li i koliko ovo bušenje u istočnom dijelu Jadrana utjecati na hrvatsku obalu, možemo samo nagađati. Podsjetimo, morske struje idu istočnom obalom Jadrana u smjeru Hrvatske, na što su već upozoravali ekolozi, pa ćemo, dogodi li se kakva nezgoda, osim albanskog i crnogorskog smeća biti u velikoj opasnosti i od naftnog incidenta.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Crna Gora kreće u potragu za naftom – Vjeruju da uz obalu imaju kvalitetno nalazište