1 min. čitanja

U Zadru prikupljeno 35 tisuća tona otpada, u Obrovcu, Jasenicama i Stankovcima ni grama

U Zadru prikupljeno 35 tisuća tona otpada, u Obrovcu, Jasenicama i Stankovcima ni grama
Foto: Pixabay

ZADAR – Zadarska županija objavila je Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za 2020. godinu i objedinjena izvješća jedinica lokalne samouprave za istu godinu. Do dovršetka Centra za gospodarenje otpadom gradovi i općine svoj otpad odlažu na lokalnim odlagalištima, najviše na Diklu, što bi se trebalo promijeniti krajem sljedeće godine.

Zakonom, o održivom gospodarenju otpadom propisano je da jedinice lokalne samouprave moraju dostaviti godišnja izvješća o provedbi Plana gospodarenjem otpadom, no to za prošlu godinu nije dostavilo šest općina: Bibinje, Kali, Novigrad, Povljana, Sali i Vrsi, piše 057.info.

Od onih koji su predali svoja izvješća očekivano najviše otpada prikupljeno je na području Grada Zadra – 35.354 tona, od čega na miješani komunalni otpad otpada preko 30 tisuća tona. Odvojeno prikupljenog otpada je 4,5 tisuće tona, a biorazgradivog u cijeloj godini 540 tona.

Po količini prikupljenog otpada druga je Općina Vir (5,5 tisuća ton), slijede ju Benkovac (2,7), Biograd (2,6), Sukošan (2,5). Obrovac, Jasenice i Stankovci prikazali su da nisu prikupili ni grama otpada, što teško da odgovara istini. Od onih koji su prikazali podatke najmanje ga je bio u Lišanima Ostrovičkim, svega 97 tona.

U izvješću se daje i popis evidentiranih divljih odlagališta. Najviše ih je u Zadru, Benkovcu i Gračacu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.