7 min. čitanja

Biciklom i pješice krenite u otkrivanje sakralnih zagonetki Vodnjana

Biciklom i pješice krenite u otkrivanje sakralnih zagonetki Vodnjana
Foto: TZ Vodnjan

VODNJAN – Na prvu skromni gradić pitoresknih ulica po nečemu je jedinstven u svjetskim razmjerima. Prohujala vremena baš su Vodnjanu i okolici odlučila ostaviti u nasljeđe najveći broj crkvi i crkvica u Istri te čudesno sakralno blago s najbogatijom zbirkom svetačkih relikvija na svijetu. Zahvaljujući tome Vodnjan postaje sve poželjnije hodočasničko mjesto za brojne vjernike iz Hrvatske i Europe, a pješačke i biciklističke staze u Vodnjanu složene su tako da rekreacija postaje uzbudljiva avantura otkrivanja povijesnih zagonetki. Krenete li u šetnju ili na biciklu, čeka vas uživanje u gradskim vizurama te okruženju nalik toskanskom satkanom od brojnih crkvica, ostataka samostana, arheoloških nalazišta, nekadašnjih uljara, maslinika, suhozida i vrtova.

ŠETNJA KROZ CENTAR VODNJANA – Bazilika svetog Blaža i zanimljivosti o obližnjim crkvama

Crkva sv. Blaža diči se titulom “najveće istarske župne crkve” što ne čudi jer se gradila dugih 40 godina i koštala puste tisuće zlatnih dukata zahvaljujući kojima je postala veličanstvena i skladna bazilika. Njoj pripada i najviši zvonik (62 m) čiju sličnost sa zvonikom bazilike sv. Marka u Veneciji svakako morate provjeriti. U Sv. Blažu se nalazi 23 cijenjenih platna i kipova. Dio izuzetno vrijednog inventara može se razgledati u muzeju koji je njezin sastavni dio, a poznat je po kolekciji relikvija i tijelima svetaca s kojima ćemo vas pobliže upoznati malo kasnije.

Foto: TZ Vodnjan

Crkvu sv. Blaža možete posjetiti tijekom cijele godine. Izvan sezone uz najavu, a u sezoni u određeno vrijeme kad je otvorena. Ostale obližnje crkve možete upoznati kroz šetnju razgledavajući ih izvana jer su zatvorene za posjet osim na dan otvorenih vrata.

Foto: TZ Vodnjan

A po čemu je posebna svaka od njih? U crkvi sv. Madone Traverse nalazi se čudo napravljeno od drveta, čak osam rezbarenih oltara iz 17. stoljeća na čijoj konzervaciji vrijedno rade konzervatori. Kad su prisutni i vi možete zaviriti u unutrašnjost crkve gdje se osim oltara, radi i na očuvanju svih drugih predmeta iz cijele Istre. Akustičnu crkvu gospe od Karmela čine posebnom izvorne slike na kojima su prikazani anđeli kako sviraju različite instrumente.

Foto: TZ Vodnjan

Crkva sv. Jakova se smatra najstarijom, a vrlo davno u njoj se zbilo nešto jako važno – objavljen je vodnjanski statut 1492. godine. U crkvi sv. Katarine skrivaju se urezani crteži i grafiti (ne ovodobni, naravno), a kad dođete do crkve koja je posvećena zaštitniku domaćih životinja sv. Antunu Opatu znajte da je u dvorište nekad na blagoslov dolazilo mnoštvo volova i krava, a za ostale se životinje blagoslovila sol!

U crkvici sv. Nedjelje vječno je počivalište (nažalost, danas uništeno) pronašao prvi vodnjanski ljekarnik Domenico Cozzetti, a u crkvici sv. Križa bila je sjedište vjerske heretičke sekte flagelanata koji su se ritualno samokažnjavali bičevima. Na zapadnom prilazu nalazi se još jedna do koje možete došetati, a to je crkva sv. Roka u kojoj, nad ovim gradićem, stražari zaštitnik od kuge sv. Rok tjerajući nedaće što dalje od Vodnjana kao što je to činio za nemilosrdnih udara ove teške bolesti u 16. st.

SVJETSKO ČUDO Vodnjanske mumije i zbirka sakralne umjetnosti

U Vodnjanu bi scenaristi filmova o mumijama itekako mogli pronaći nepresušnu inspiraciju. Naime, iza glavnog oltara vodnjanske župne crkve sv. Blaža, po riječima suvremene znanosti, nalazi se vidljivo svjetsko čudo. Zaštićeni posebnim staklenim ,,škrinjama” sigurnim od svih utjecaja pohranjena su, u običnim drvenim sanducima, spomenuta tijela svetaca koja su godinama nakon smrti ostala nevjerojatno očuvana. Radi se o svecima koji uglavnom nisu rodom Hrvati, ali su njihovi ostaci zaslugom talijanskog akademskog slikara Gaetana Gresslera stigli u Vodnjan 23. lipnja 1818. godine u želji da ih se sačuva od uništenja pred najezdom Napoleonovih vojnika. Zapanjuje podatak da je u vodnjanskoj stolnici sv. Blaža pohranjeno i popisano čak 370 relikvija ili zemaljskih ostataka 250 svetaca. Oko svetih tijela seizmološkim instrumentima izmjereno je širenje velike energije što objašnjava svjedočanstva hodočasnika o događanju brojnih čuda.

Za posjet fascinantnoj zbirci sakralne umjetnosti u crkvi sv. Blaža savjetujemo da odvojite dovoljno vremena jer se u njoj nalazi ukupno 730 djela i predmeta koji obuhvaćaju vremensko razdoblje od 5. do 19. stoljeća. Oduševit će vas predmeti iz ranokršćanskih bazilika, zbirka relikvijara od murano stakla, plemenitih metala i drva te drveni kipovi, pozlaćeni retabl iz 17. st. i profinjeni vezovi na skupocjenim tkaninama liturgijske opreme. Dva najsjajnija eksponata su relikvijar u kojem je pohranjen trn iz Kristove krune te relikvijar sv. Šimuna proroka s komadom tkanine u koju je bilo umotano Djetešce.

Foto: TZ Vodnjan

Posebno su važne matične knjige, tj. registri rođenih, umrlih i vjenčanih u Vodnjanu koji su se vodili počevši od 1559. godine.

Šetnja središtem Vodnjana dovest će vas i do ranogotičke palače Bettica gdje možete razgledati još neke vodnjanske dragocjenosti poput zbirke slikara Gaetana Greslera koji je doselio u Vodnjan 1818. godine. Ondje se nalazi mnoštvo zanimljivih predmeta; čipke, nakit, crteži starih vodnjanskih grbova, slike i stjegovi te rijetke i stare knjige.

Foto: TZ Vodnjan

OTKRIVANJE CRKVI I KAŽUNA BICIKLOM PO VODNJANSKOJ OKOLICI – Staza kažuni i suhozidi

Nakon šetnje Vodnjanom predlažemo nastavak razgleda sakralne i graditeljske baštine biciklom. Kružna biciklistička staza 327 Kažuni i suhozidi odvest će vas u otkrivanje crkvi na samoj stazi ili nedaleko od staze zajedno s nekim od najljepših primjeraka suhozidnih istarskih kažuna.

Foto: TZ Vodnjan

Krenite do crkve Sv.Martina u kojoj je stolovao Sud Inkvizicije za Istru što potvrđuje i natpis ECCLESIA INQUISIT ISTRIAE. Nastavkom vožnje po makadamskom putu stići ćete do prostrane livade koja okružuje kulturno-povijesni spomenik, ranokršćansku baziliku sv. Foške.

Foto: TZ Vodnjan

U samoj blizini bazilike osjetit ćete neobičan spokoj baš kao što ga osjećaju mnogi vjernici koji k njoj hodočaste kroz čitavu godinu, a posebice u veljači. U prvu nedjelju nakon 13. veljače, na blagdan sv. Foške, Vodnjanci kreću na  hodočašće iz centra Vodnjana do bazilike posvećene ovoj ranokršćanskoj mučenici koju krasi kameni trijem (lopica). Tradicionalno, poslije mise sve do zalaska sunca objeduje se po okolnim livadama. I, dobro je znati, najčešće se radi o prženim jajima s domaćim kobasicama koju Istrijani zovu fritaja. Potom slijedi susret s najprepoznatljivijim graditeljskim simbolom Istre. Lokacija „tri kažuna“ zadivit će vas s neuobičajeno velikim kažunima te lokacija „dva kažuna“ gdje ćete vidjeti i kažun četvrtastog oblika. Nakon što biciklom stignete do ostataka crkve Sv. Mihovila Banjolskog sjetite se da su lokalni stanovnici nekad ovdje uživali u rimskim termama jer su upravo one bile dio nestalog naselja. Uočit ćete i ostatke trobrodne bazilike Sv. Germana na koje je vlasnik zemljišta naišao 2008. prilikom čišćenja gustoga raslinja. Za kraj vas čeka Park kažuna otvoren 2012. godine gdje je prikazana gradnja jednog kažuna u četiri faze. ​​​​​​​Ovdje se nalazi info centar gdje se možete osvježiti i stanica za popravak bicikala.

ŠETNJA SREDNJIM VIJEKOM U GURANU Staza srednjovjekovnih putova

Pješačka staza 111 vodi vas do Gurana i njegovog naselja. Guran je poluistraženo ranosrednjovjekovno naselje u blizini Vodnjana, posebno zanimljivo arheolozima. Razlog tome je što Guran predstavlja jedno od rijetkih ovakvih nalazišta u svijetu, s obzirom na to da se u to doba koristilo drvo, a ne kamen. Njegov brat “blizanac” postoji u Francuskoj gdje je pronađeno vrlo slično naselje.

Foto: TZ Vodnjan

Prošećite stoga do Crkve sv. Cecilije koja “sjedi” na prethodnoj građevini, vili rustici, a zatim i do nekad najveće istarske trobrodne bazilike u Guranu otkrivene tek 1935. godine. Tu su i ostaci crkve sv. Šimuna koja pamti vrlo prometne dane s obzirom da je bila smještena na raskrižju tri stare, suhozidima omeđene ceste. Naziv Guran danas nosi i stancija od nekoliko kuća, a tu je i agroturizam na kojem ćete, nakon duge šetnje, moći uživati u autentičnim istarskim jelima. Svakako imajte na umu i to da se u Guranu proizvodi izvrstan i nagradama ovjenčan ovčji sir.

Foto: TZ Vodnjan

Više informacija o stazama: www.vodnjandignano.com

Pješačke staze: https://vodnjandignano.com/hr/pjesacke-staze/stranica/35

Biciklističke staze: https://vodnjandignano.com/hr/biciklisticke-staze/stranica/34

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

FOTOGENIČNI VODNJAN Grad murala, romantičnih crkvica i zlatnih maslinika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.