2 min. čitanja

Pristiglo pet obvezujućih ponuda za kupnju novogradnje iz 3. Maja za prijevoz automobila

Pristiglo pet obvezujućih ponuda za kupnju novogradnje iz 3. Maja za prijevoz automobila
Foto: Youtube / Screenshot

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 6. kolovoza 2021. objavilo Javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda Nov. 514 u vlasništvu Republike Hrvatske.

Rok za dostavu ponuda istekao je 15. rujna 2021. te je u Ministarstvo pristiglo pet ponuda.

Odlukom ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića osnovano je stručno tijelo koje će otvoriti i ocijeniti ponude, a sastat će se u petak, 17. rujna 2021.

Sukladno objavljenom tijeku natječaja u Javnom pozivu, Stručno tijelo prodavatelja – Republike Hrvatske će među pravovremeno podnesenim i urednim ponudama odabrati tri ponude koje sadrže najviše iznose ponuđene kupoprodajne cijene. O tome će Stručno tijelo pisanim putem obavijestiti podnositelje navedenih ponuda te ih pozvati da sudjeluju u drugoj fazi natječaja.

Za konačno sklapanje Ugovora o kupoprodaji potrebno je prethodno odobrenje Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, javni poziv se odnosio na prodaju broda, za koji je društvo Uljanik d.d. dana 20. svibnja 2015. s društvom 3. Maj Brodogradilište d.d. Rijeka sklopilo Ugovor o izgradnji broda (s Dodacima) te ga izgradilo do stanja gotovosti od 79,5%.

Izgradnja ove novogradnje temeljem navedenog ugovora obustavljena je kao posljedica otvaranja stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. U istom stanju gotovosti brod je bio i na dan sklapanja Ugovora o završetku gradnje, sklopljenog dana 20. travnja 2021. godine između Republike Hrvatske, zastupane po Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao vlasnika i naručitelja radova završetka broda, te društva 3. Maj Brodogradilište d.d. Rijeka kao izvoditelja radova završetka broda.

Glavni pogonski stroj broda je 1 (jedan) brodski pogonski dizel stroj MAN B&W ULJANIK 7S50 ME-B9.5, koji razvija ugovorenu maksimalnu izlaznu trajnu snagu od 11 200 kW pri 117 okretaja/minuti.

Ugovorom o dovršetku gradnje predviđeno je da će ukupna nosivost broda po dovršenosti iznositi 13.370 metr. tona u morskoj vodi gustoće 1.025 t/m3, a pri konstrukcijskom gazu broda od 8.00 metara.

Prema Ugovoru o dovršetku gradnje, brod će, opterećen tako da zagazi do konstrukcijskog gaza od 8,00 m te pri 85% razvijene izlazne trajne snage glavnog pogonskog stroja CMCR od 9520 kW, upotrijebljene isključivo za pogon broda, razvijati srednju brzinu od najmanje 19.5 čvorova u uvjetima glatke površine uronjenog dijela trupa te mirnog mora (vjetar ne jači od 2 stupnja Beaufortove skale na moru dubine ne manje od 50 m).

Ugovorom o dovršetku gradnje predviđeno je da brod ima oko 58.819 m2 nezapriječene palubne površine (površina rampi uključena) za siguran smještaj oko 6.952 vozila RT tipa (4.125 x 1.550 mm), tj. visokih, teških vozila.

Prema Ugovoru o dovršetku gradnje, brod se gradi za potrebe upisa pod zastavu Republike Liberije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.