2 min. čitanja

Za prodaju državnog zemljišta na Ugljanu nije stigla niti jedna ponuda – Vijećnici tjednima upozoravaju na malverzacije

Za prodaju državnog zemljišta na Ugljanu nije stigla niti jedna ponuda – Vijećnici tjednima upozoravaju na malverzacije
Foto: HGK

PREKO – Niti jedna jedina ponuda nije pristigla na natječaj za prodaju državnog zemljišta većeg od 307 tisuća četvornih metara na području Lukorana na otoku Ugljanu. U Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u srijedu je bilo zakazano otvaranje ponuda za navedeno zemljište, a za koji su vijećnici iz Općine Preko već upozoravali kako se radi o pogodovanju jer se vrijedno zemljište prodaje debelo ispod cijene.

Radi se o zemljištu namijenjenom ugostiteljsko-turističkoj zoni „Mačjak-Šumljak” na otoku Ugljanu, a kao početnu cijenu Ministarstvo je odredilo iznos od 79 milijuna i 820.000 kuna s potrebnom bankarskom garancijom od 4 milijuna kuna, piše Zadarski list.

Ovo je zemljište prije nekoliko tjedana bilo u fokusu,javnosti nakon što su četiri oporbena vijećnika iz Općine Preko poslali otvoreno pismo Vladi RH u kojem traže poništenje natječaja o prodaji zemljišta u Lukoranu, zbog osnovane sumnje da se radi o neviđenom pogodovanju unaprijed poznatom kupcu, pljački državne imovine i kriminalu teškom 100 milijuna kuna. Isto pismo uputili su USKOK-u i DORH-u.

Naveli su kako je na temelju Elaborata sudskog vještaka od 04.02.2020. i mišljenja Službe za tehničke poslove u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od 15.04.2020., cijena kvadrata za vrijedno zemljište koje se nalazi prvi red do mora procijenjena na svega 34,6 eura, što je više nego za pola manje od cijene kvadrata sličnog zemljišta uz more, koje je Općina Preko u siječnju prošle godine prodala slovačkom investitoru, koji je četvorni metar takvog zemljišta platio 76 eura!

Općinski vijećnici izračunali su da bi država prodajom zemljišta na Lukoranu za 34,6 eura po kvadratu izgubila gotovo 100 milijuna kuna. Pa su se s razlogom zapitali – zašto se vrijedna zemlja prodaje ispod cijene te kome se pogoduje u cijeloj ovoj priči.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Apel otočkih domorodaca: “Država prodaje uvalu na Ugljanu po preniskoj cijeni!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.