Hrvatski znanstvenici smišljaju kako zaustaviti nekontrolirano širenje invazivnih rebraša

Foto: Aquarium Pula

Trenutno se u našem moru nalaze velike količine rebraša (Ctenofora), točnije jedne invazivne vrste koju nazivamo morski orah (Mnemiopsis leidy), koja se u sjevernom Jadranu toliko udomaćila da je u Venecijanskoj laguni stvorila stalnu populaciju. Dvospolci su i mogu sami sebe oploditi.

Zbog građe tijela, odnosno želatinozne tvari slični su žarnjacima, osobito nekim meduzama, no od njih se razlikuju po tome što nemaju žarnice. Druga osobitost rebraša je bilateralna simetričnost kakvu nema nijedan žarnjak. Žarnice su u rebraša nadomještene ljepljivim stanicama (trepetljikama ili lovkama) koje služe za lov planktona.

Foto: Aquarium Pula

Većinom imaju prozirno tijelo s uzdužnim pojasima ili rebrima koja danju svjetlucaju u duginim bojama zbog interferentne svjetlosti ili noću zbog bioluminiscencije. Uglavnom riječ je o pelagičnim životinjama dugih svega nekoliko cm (mogu biti i duže) koje struje često donose u blizinu obale.

Iz Aquariuma u Puli kažu da su započeli praćenje jedinki u kontroliranim i različitim uvjetima, zajedno s kolegama iz ostalih fakulteta, kako bi uočili mogućnost sprečavanja njihovog nekontroliranog širenja.

Foto: Aquarium Pula

I.B.

PROČITAJTE JOŠ: