Pakt s SAD-om i odustajanje Australije od njihovih podmornica, Francuzi nazvali “Dvoličnost i laž”

Foto: Pixabay

CANBERRA – Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupnji podmornica u korist saveza sa SAD-om i Britanijom, ali je istaknuo da Australija treba zaštititi svoje interese. 

– Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumijem. Međutim, Australija kao i bilo koja druga suverena država mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu – rekao je Scott Morrison na tiskovnoj konferenciji u Sydneyu, prenosi Index.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike.

Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u subotu opisao „ozbiljnu krizu“ svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Prije povratka u Pariz, francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je „ogromnom“ greškom jer se nije radilo o ugovoru nego o „partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti“.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRVI PUT U POVIJESTI Francuzi povlače veleposlanike iz SAD-a i Australije!