3 min. čitanja

Akcija “Zelena čistka” na otocima Lokrum i Koločep

Akcija “Zelena čistka” na otocima Lokrum i Koločep
Foto: DNŽ

KOLOČEP – U sklopu najveće nacionalne ekološke kampanje – Zelene čistke, već tradicionalno su sudjelovale i institucije Dubrovačko-neretvanske županije. Regionalna agencija DUNEA popratila je akciju u organizaciji Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum na otoku Lokrum, dok je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije popratila akciju također u organizaciji Grada Dubrovnika na otoku Koločep.

Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već desetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja – „World CleanUp Day“ Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Foto: DNŽ

U akciji čišćenja podmorja u uvali Portoč sudjelovali su članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, a aktivnosti na obali provodili su također djelatnici Javne ustanove Rezervat Lokrum, Sveučilišta u Dubrovniku, Regionalne agencije DUNEA, te članovi udruge „Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota“.

Foto: DNŽ

Ronilački klub Dubrovnik izvadio je iz mora preko 56 kg otpada iz mora, od čega najveći udio zauzima plastični otpad, a na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 26 kg raznovrsnog otpada. U odnosu na količinu izvađenog otpada iz mora u 2020. godini (84 kg), značajan je podatak da se u uvali Portoč iz godine u godinu količina otpada smanjila, te da s ponosom možemo reći da je ove godine uvala Portoč potpuno očišćena unatoč tome što je najviše izložena morskim strujanjima s juga Jadranskog mora.

Foto: DNŽ

Analizu i razvrstavanje prikupljenog otpada iz mora proveli su djelatnici Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku u okviru projekta SeaClear.

Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum i Ronilački klub Dubrovnik u suradnji s Lučkom kapetanijom.

Foto: DNŽ

Na Koločepu djelatnici Javne ustanove, uz podršku i pomoć djelatnika DVD-a Koločep te mještana Koločepa, proveli su akciju čišćenja uvala i šumskog područja unutar obuhvata zaštićenih područja park-šume Donje Čelo te park-šume Gornje Čelo. Prikupljeno je približno 20 kg otpada, ponajviše plastičnog, odbačenog željeza, medicinskih maski, stiropora i sl.

Otok Lokrum i Donje i Gornje Čelo na otoku Koločep, zaštićeni su dijelovi prirode. Riječ je o krajobrazno i estetski vrijednim krajolicima uz morsku obalu, čija je vrijednost prepoznata na nacionalnoj razini, a i šire.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Studenac i ronioci iz Ploča uklonili više od 10 kubika otpada nagomilanog na dnu plaže Portina u Pločama
Krajem rujna Jelsa postaje središnje mjesto ekologije i održivosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.