2 min. čitanja

IMA LI OVOM KRAJA? Vodnjan ima veću kvadraturu bespravnih nego legalnih objekata

IMA LI OVOM KRAJA? Vodnjan ima veću kvadraturu bespravnih nego legalnih objekata
Foto: TZ Vodnjan

VODNJAN – Ne prođe dan, a da neki medij ne donese priču o bespravnoj gradnji na hrvatskoj obali. Slučaj koji je gotovo za ne povjerovati stiže iz istarskog Vodnjana, koji ima veću kvadraturu bespravno izgrađenih objekata nego onih zakonitih.

Istra je desetljećima pojam turizma. U Istru stiže najveći broj turista, Istra zna kako udovoljiti gostu, Istra ima ponudu. No istarska obala posljednjih godina doživljava pravi bum novih kuća i vikendica sagrađenih bez ikakvih dozvola. Komunalni redari izlaze na terene, građevinska inspekcija ispisuje kazne, no bespravna gradnja u Istri i dalje cvjeta, donosi RTL.

Foto: Screenshot/RTL Vijesti

Masovnom legalizacijom svega što je izgrađeno prije 2011. država je dala vjetar u leđa još većem broju bespravnih graditelja, a rezultat su bezbrojna divlja naselja. Vodnjan danas ima veću kvadraturu bespravne gradnje nego zakonite jer se zakoni jednostavno ne provode. Od 2019. građevinska je inspekcija zaprimila više od 30 tisuća raznih prijava, a na godinu uspije zaustaviti tek oko 1500 gradnji. Broj uklonjenih bespravnih objekata još je i manji.

Foto: Ilegalno turističko naselje u Vodnjanu/Screenshot/RTL Vijesti

Od travnja 2019. godine do danas iz prostora je uklonjeno 670 građevina, odnosno dio inspekcijskih postupaka je obustavljen jer su investitori ishodili građevinsku dozvolu nakon ”intervencije” inspekcije.

Ponekad ni intervencija nije dovoljna. Jedna od bespravnih kućica koju je lani građevinska inspekcija zapečatila, danas već ima kategorizaciju za iznajmljivanje. Istarski župan Boris Miletić zbog alarmantnog stanja obratio se izravno premijeru.

– Ono što posebno brine je što se može uočiti sve veći broj stranaca koji to čine. Ja se pitam tko bi od naših državljana išao graditi u Austriju, Njemačku ili Sloveniju – pita se istarski župan.

Zato predlaže drakonske kazne za prekršitelje, kaznenu, a ne prekršajnu odgovornost i što je najvažnije, da se sve ovlasti spuste na same županije.

Živi bili pa vidjeli.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.