1 min. čitanja

VIDEO Dramatične snimke iz Italije – Na sjeveru čak 7 tornada, a na Siciliji 38 °C!

VIDEO Dramatične snimke iz Italije – Na sjeveru čak 7 tornada, a na Siciliji 38 °C!
Foto: Facebook / Screenshot

Sjever Italije zabilježio je u nedjelju čak sedam tornada, koja su iza sebe ostavila veliku materijalnu štetu, no prema prvim izvještajima, na sreću bez nastradalih ljudi.

Početak tjedna u Lombardiji je donio čišćenje nereda nakon oluja i 6 tornada koja su protutnjala ovom talijanskom pokrajinom. Tornada su čupala stabla, rasvjetne stupove i nosila sve pred sobom, kazuju svjedoci, a snimke možda najbolje dočaravaju kako je to jučer izgledalo.

Još je teško i prerano procijeniti štetu uzrokovanu tornadima i poplavama.  Sedmi tornado pogodio je modensko područje, nanijevši veliku štetu lokalnom aeroklubu, koji je u potpunosti devastiran.

Čudno rujansko vrijeme u Italiji

Talijanski prognostičari su složni da je ono što se u nedjelju poslijepodne dogodilo u regijama sjeverne Italije i u cijeloj Italiji tijekom vikenda doista je iznimno za drugu polovicu rujna. Čak i prognostički modeli nisu ukazivali na tako lošu situaciju, a osim tornada i snažnih oluja, na nekim mjestima je u 24 sata palo čak 220 mm kiše. Posljedično tome, područje oko Milana i Torina bilježe i snažne bujične poplave.

Istovremeno, Sredozemno more nastavlja bilježiti vrlo visoke temperature, u sicilijanskom kanalu površinska temperatura mora je 28 ° C, a temperatura zraka u Sirakuzi dosegnula je u nedjelju nevjerojatnij 38 ° C!

Ono što se dogodilo, vjerojatno nije bilo moguće definirati niti jednim matematičkim modelom. Da je bilo moguće, meteorolozi bi na vijeme oglasili meteoalarm, tumače prognostičari portala Meteoregionale. Vremenski događaji, koje ne možemo zaobići, zbog klimatskih promjena koje se brzo preklapaju s normalnim klimatskim fluktuacijama , stvaraju meteorološke pojave iznimnog intenziteta, tumače meteorolozi situaciju koja je očito i njih iznenadila.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.