Dok je ronio kod Kostrene, pronašao njemačku topovsku granatu iz Drugog svjetskog rata

Foto: Screenshot / Goran Kolundžić, Velimir Vrzić / Ilustracija

KOSTRENA – U posljednjih nekoliko dana policija je evidentirala predaje minsko-eksplozivnih sredstava koje su građani s područja Gorskog kotara i Rijeke u okviru akcije „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predali policiji. Riječ je o četiri ručne bombe te 68 komada različitog streljiva. 

Uz navedeno je evidentiran i pronalazak topovske granate zaostale iz II. svjetskog rata. Granata ima 88 mm i njemačkog je porijekla, a pronašao ju je građanin u moru dok je ronio na području Kostrene. Policijski službenici Protueksplozijskog odjela su je sigurno preuzeli, kao i ostala spomenuta sredstva, te će biti zbrinuta prema pravilima struke.

Policija podsjeća da je akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena dragovoljna predaja oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave oružje i druga minsko-eksplozivna sredstva nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Posebno molimo građane da takva sredstva ne odlažu i ne ostavljaju na odlagalištima otpada ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi jer time ugrožavaju živote drugih ljudi. Detaljne informacije o predaji oružja te provedbi Akcije mogu se dobiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 8892.

D.G.