Ministrica poljoprivrede poziva uzgajivače mandarina na udruživanje

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

METKOVIĆ – U dolini Neretve održan je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i s predstavnicima otkupljivača voća i povrća. 

Glavna tema sastanka bila je primjena novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Proizvođači i otkupljivači pozvani su da ugovorom, a na temelju Zakona, urede sve pojedinosti poslovnog odnosa “s ciljem da taj posao bude održiv i da se niti jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo”.

– Mandarina je izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo te se na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost, gotovo cjelokupna proizvodnja hrvatske mandarine odvija se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje koji su, nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine, a čemu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje – izjavila je ministrica Marija Vučković.

Pozvala je proizvođače na udruživanje u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2010. do 2020. godine prosječno je godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 t mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 ha, uz prosječan godišnji prinos od 23t/ha. U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, pri čemu je u 2020. godini izvezeno 24.545.483 kg te vrijednost od 11,6 milijuna eura, uz uvoz 5.409.588 kg i vrijednost od 4,3 milijuna eura.

K.B.