Ribarski ferali u Vrboskoj i premijera filma “Za litnjega mroka”

Foto: Boris Kačan

VRBOSKA – Ribarski muzej u Vrboskoj u petak 24. rujna zaključuje sezonu istim događajem s kojim su je i otvorili, a kojeg su zbog iznimnog interesa publike obećali i ponoviti – pokaznim predavanjem o ribarskim feralima kustosa zbirke Duje Dorotke, i projekcijom nagrađenog kratkometražnog animiranog filma mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić.  Riječ je o događaju koji je zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju.

 U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti. Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu (karbid), sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti. U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica.

– Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu sadrži najbogatiju zbirku ovih naprava u Hrvatskoj, i njome prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovim predavanjem ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst – poručuju organizatori. 

Za drugi dio večeri najavljena je projekcije nagrađenog kratkog animiranog filma Za litnjega mroka mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s našom ustanovom i koji je prvotno bio zamišljen kao promotivni spot Ribarskog muzeja, no tu je funkciju nadišao osvojivši ovogodišnji Vafi & Rafi festival u MAXI kategoriji, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za mlade animatore. Osim umjetničke vrijednosti potvrđene nagradom, važno je istaknuti i značajnu dokumentarnu vrijednost ovoga filma pošto je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama.

– U znaku ribarskih ferala prigodno se opraštamo i od dosadašnjeg doma Ribarskog muzeja. Pred nama je priprema novog stalnog postava i izgradnja nove zgrade muzeja u Vrboskoj što će nam omogućiti nove perspektive u muzejskim aktivnostima. Stoga ovom prilikom pozivamo i podsjećamo sve zainteresirane posjetitelje da trenutni stalni postav mogu pogledati još do nedjelje 26.9.2021. u jutarnjem terminu (9-13h) – kažu organizatori. 

Događanje, koje počinje u petak 24. rujna u 20.30, održat će se uz ograničen broj posjetitelja / sjedećih mjesta.

Projekt Revitalizacije ribarske zbirke, čiji je sastavni dio i ovaj događaj, sufinanciran je proračunskim sredstvima Općine Jelsa i Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite, i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini. 

D.G.