3 min. čitanja

VELIKA VOJNA IZLOŽBA U SPLITU Bit će zatvorena za građane, a izlagat će 155 izlagača iz 24 države

VELIKA VOJNA IZLOŽBA U SPLITU Bit će zatvorena za građane, a izlagat će 155 izlagača iz 24 države
FOTO: MORH/HRM//M. Čobanović

SPLIT – Velika vojna i zrakoplovn a izložbe Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA najavljena je danas u Domu Hrvatske vojske general-bojnik Ivo Jelić u Splitu. Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu.

Konferenciji za medije nazočio je direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe ASDA 2021 i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin.

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar istaknuo je kako organizacijom ovakve izložbe, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska značajno pridonose gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

– Procijenili smo kako ove godine nećemo ići s potpuno otvorenim pristupom kako bi lakše mogli kontrolirati broj ljudi i provođenje aktualnih epidemioloških mjera. Upravo zato, na izložbi će moći biti samo oni koji su pozvani te zadovoljavaju propisane epidemiološke uvjete – kazao je Grebenar i dodao kako je cilj ove izložbe međunarodna afirmacija i promocija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

– Cilj je razvijanje i jačanje suradnje s prijateljskim i partnerskim zemljama – rekao je Grebenar i dodao kako je vrlo važan aspekt ASDA-e i upoznavanje s novim sustavima iz područja naoružanja i vojne tehnologije.

– Lijepo je ponovo biti u Splitu, iza nas su vrlo uspješne izložbe i konferencije i vjerujem da će to i sada biti slučaj. Na ovogodišnjoj ASDA-i sudjelovat će 155 izlagača iz 24 države – rekao je direktor tvrtke TNT Productions, Justin Webb.

Foto: MORH/T.Brandt

Direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević rekao je kako je zadovoljan velikim brojem  stranih i domaćih izlagača, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. ASDA je važna ne samo za međunarodnu afirmaciju i promociju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme, već i za hrvatskog gospodarstvo i turizam.

– Vodimo računa i o potpori turizmu jer u nekoliko dana održavanja vojne izložbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarit će se više od 2 500 noćenja – rekao je Kovačević.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u kontekstu epidemioloških mjera, rekla je kako ulazak neće biti moguć bez COVID potvrda.

– To znači da je potrebno donijeti potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli COVID. Svaki dan učinit ćemo dezinfekciju prostora i vjerujem kako će sve proteći u najboljem redu – kazala je prim. dr. sc. Željka Karin i istaknula kako je zbog trenutne epidemiološke situacije, procijenjeno da izložba neće biti otvorena za vanjske posjetitelje.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić najavio je kako će se u sklopu izložbe održati prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, točnije prikaz sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta.

– U vježbi će sudjelovati sve tri grane Hrvatske vojske, kao i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije i Pukovnije vojne policije te Zapovjedništvo za potporu. U sklopu ove vježbe prikazat ćemo sposobnost za neutralizaciju cilja visoke vrijednosti koji će provesti pripadnici ZSS-a infiltracijom u prostor pod vodom. Također, bit će prikazana i sposobnost za iskrcaj borbenih vozila Patrija na obalu. Vjerujem da će vježba biti dinamična, sadržaja i atraktivna za posjetitelje – najavio je Dojkić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORH najavio veliku Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu u Splitu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.