2 min. čitanja

ODLAZAK KAPETANA Preminuo Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije

ODLAZAK KAPETANA Preminuo Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije
Foto: Grad Dubrovnik / DU TV / Youtube / Screenshot /

DUBROVNIK – Kapetan Damir Jovičević, zapovjednik na Jadrolinijinom trajektu Slavija tijekom 90-ih, koji je prije 30 godina predvodio Konvoj Libertas, koji je probio blokadu Dubrovnika u Domovinskom ratu, preminuo je jučer 22. rujna.

Podsjetit ćemo samo, one koji su premladi da se sjećaju, kako je Jadrolinijin brod Slavija u Dubrovnik, tijekom trajanja blokade, redovito uplovljavao donoseći pomoć te isplovljavao pun izbjeglica, uglavnom starih, bolesnih, ranjenika te majki s djecom, piše Dubrovnik.net.

Svaki put pri uplovljavanju i isplovljavanju, brod je pregledavala JNA. Vojnici s mitraljezima popeli bi se na brod u Mljetskom kanalu i provjeravali tko i što se prevozi, a ponekad bi brod prvo išao u crnogorsku luku Zelniku te bi se pregled vršio tamo. Pregled je bio maltretiranje i uvijek je značio životnu opasnost za cijelu posadu od 70-ak ljudi i putnike. Kontrola bi trajala i do šest sati.

Legendarno izbjegličko putovanje Slavije, o kome su izvještavale sve svjetske medijske kuće, bilo je kad je iz razrušenog grada kapetan Jovičević na brod umjesto 800, primio 5 000 putnika. Putovanje je trajalo gotovo dva dana. Prvo u Zeleniku, a potom prema Rijeci. Na brodu se tada rodila jedna djevojčica, a jedan je stariji čovjek umro.

Jovičević je sa Slavijom u Dubrovnik najmanje jednom tjedno uplovljavao i tijekom cijelog listopada, prije Konvoja, od samom početka pomorske blokade, tako da Grad, nikad nije ostao posve odsječen od ostatka Hrvatske, zahvaljujući ovom hrabrom čovjeku i njegovoj posadi.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je poruku sućuti.

„S tugom smo primili vijest kako nas je napustio kapetan Damir Jovičević. Povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske pamtit će ga kao zapovjednika „Slavije“, broda koji je predvodeći Konvoj Libertas u ranjeni i opkoljeni grad, u najtežim vremenima, donio prijeko potrebnu nadu.

Humanitarna akcija Konvoj Libertas ukorijenjena je duboko u srcima Dubrovčana zbog osjećaja zajedništva i nagovještaja slobode koja nam je pružena uplovljavanjem „Slavije“ i drugih brodova. Tog dana, 31. listopada 1991., svijet je saznao pravu istinu o gradu koji je branio svoju slobodu.

Dubrovnik će zauvijek pamtiti i sve što je kapetan Jovičević činio od samog početka napada na Grad i  blokade u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njegovoj, ali i velikoj hrabrosti cijele posade, naš grad nikad nije bio u potpunosti odsječen od ostatka Hrvatske.

U ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izražavam iskrenu sućut.”

Inače skromni kapetan, koji je zadužio Dubrovnik, rođen je u Osijeku, po majci je Hrvat, a po ocu Crnogorac, te je do 1990. živio u Crnoj Gori, gdje su ga dugi niz godina zbog njegove uloge u Domovinskom ratu smatrali nacionalnim izdajnikom. Nakon završene pomorske škole u Lošinju u Jadroliniji je počeo raditi 1968., od 1978. je kapetan, a 1987. postaje zapovjednik broda Slavija koji je plovio između Rijeke i Dubrovnika. Od 2008. je u mirovini te je živio u Kostreni pokraj Rijeke.

Obitelji i prijateljima kapetana Jovičevića u ime redakcije portala Morski HR izražavamo najdublju sućut.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.