3 min. čitanja

Predstavljanjem tradicijskih barki započeo festival mora i pomorske tradicije FIUMARE 2021.

Predstavljanjem tradicijskih barki započeo festival mora i pomorske tradicije FIUMARE 2021.
Foto: FIUMARE

RIJEKA – Tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, obnovljenih ili izgrađenih u sklopu europskog projekta Arca Adriatica započela je manifestacija FIUMARE koja će se održavati do 29. rujna 2021.

Programski nositelj manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

Manifestacija FIUMARE započela je tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica.

U sklopu programa, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja održat će se stručno- popularna predavanja pod nazivom „MaRiTime”, a u Sveučilišnoj knjižnici održat će se predavanje o Franji Ksaveru Orlandu, utemeljitelju prve javne nautičke škole u Rijeci, s popratnom izložbom njegovih udžbenika. U ribarnici će biti postavljena izložba fotografija pod nazivom „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci”, u izlozima vijećnice Grada Rijeke izložba FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost, a na Gatu Karoline Riječke izložba FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije.

Foto: FIUMARE

Na Gatu Karoline Riječke bit će upriličena inauguracija lošinjskog logera Nerezinac (u potpalublju Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja), obnovljen kroz projekt Mala barka 2 te inauguracija tradicijskih barki koje su obnovljene/izgrađene kroz projekt Arca Adriatica.

Kroz interaktivne radionice pomorskih vještina koje će se održavati na Gatu Karoline Riječke, zainteresirani sudionici moći će vezivati čvorove, izrađivati konop na starinski način kao i upletke od konopa, kalafati će pokazivali kako se izrađuju vesla i Iantine, a ribari kako se ješka parangal i poučavati o nazivlju raznih ribolovnih alata, jedrar će demonstrirati opšivanje jedra grativom, brodomaketari će izrađivati makete brodova.

Foto: FIUMARE

Na nautičkoj radionici poučavat će se određivanje pozicije na moru, korištenje pomorske karte kao i nautičkih instrumenata: sekstanta, smjerne ploče, kompasa, šestara i nautičkih trokuta… Učenici Pomorske i Tehničke škole pohađat će radionicu 3D modeliranja i printanja tradicijske barke.

Najmlađe očekuje niz edukativnih radionica na Gatu Karoline Riječke i na lošinjskom logeru „Nerezinac” pod nazivima: „Riba ribi grize rep”, „Brod na vidiku! Spašavaj živu glavu!” i „Od molitve moru do pozdrava suncu”, a u Dječjoj kući „Opsada Dječje kuće: gusari napadaju”, „Plivajmo protiv struje” i „Ida i leteći kit”. Uz obalu Mrtvoga kanala organizirat će se „Potraga za blagom”. Astronomski centar u planetariju će održati bogat program pod nazivom „More i zvijezde”, kao i „Astronomsku večer na rivi”. Mjesni odbor „Luka” i Športsko ribolovno društvo „Luben” organizirat će ribolovni kup uz prezentaciju i vaganje ulova ribe.

U akvatoriju riječke gradske luke održat će se demonstracijsko mornarsko i sportsko veslanje, regata tradicijskih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut i batana opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo). Nakon bala jedara i svjetala, uprizorit će se povijesni događaj „Karolina Riječka spašava Rijeku” i vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunit će se i glazbom.

Foto: FIUMARE

Eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera održat će se u Verdijevoj ulici, pokraj kazališta, a u obližnjim restoranima nudit će se jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera.

Organizatori pozivaju sve prijatelje mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina da posjete programe ove atraktivne manifestacije, koja se ove godine organizira u sklopu Sajma nautike i u okviru europskog projekta Arca Adriatica -zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine.

Festival FIUMARE 2021 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.