1 min. čitanja

Trideset je godina od pogibije Josipa Vranića, prvog pripadnika HRM-a, koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Trideset je godina od pogibije Josipa Vranića, prvog pripadnika HRM-a, koji je poginuo u Domovinskom ratu.
Foto: GS

SPLIT – Na Kašjunima je danas obilježena 30. obljetnica pogibije Josipa Vranića, dragovoljca i prvog pripadnika Hrvatske ratne mornarice koji je stradao u Domovinskom ratu.

U organizaciji Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, a uz svečanu pratnju Zbora HRM-a, uz spomenik palom branitelju postavljenom na mjestu stradavanja, vijence su prigodno položili članovi obitelji i udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te predstavnici Grada Splita i Županije.

Podsjetimo, mladi Josip Vranić, rođen 1970. godine, dragovoljac HRM-a koji je ostavio studentsku klupu radi obrane domovine.

Foto: Grad Split

Njegov vod topova 40 mm iz 66. lakog topničko-raketnog diviziona Hrvatske ratne mornarice, s položaja u uvali Kašjuni imao je zadaću nadzora Kaštelanskog zaljeva, odnosno blokade vojarne Divulje i pomorske baze Lora koje je držala bivša Jugoslavenska ratna mornarica.

Tog dana u poslije podnevnim satima, prvi vod je otvorio vatru na TČ ( torpedni čamac ) JRM koji je isplovljavao iz Kaštelanskog zaljeva, ali ubrzo uzvraćaju vatrom sa svih brodova, a top 40 mm na kojemu je bio ciljnik pokojni Vranić, pogođen je prvo iz topova 20 mm sa DJČ (desantno jurišni čamac ). Zbog topničke vatre sa svih neprijateljskih brodova, tijelo poginulog je izvučeno tek uvečer isti dan.

Mladi Josip Vranić bio je student ekonomije, a samo godinu prije stekao je kvalifikaciju topnika u vojsci. Prema riječima njegova oca Roka Vranića, odazvao na poziv Televizije Marjan, preko koje je Hrvatska ratna mornarica upravo tražila obučene topnike. Tako je došao do mjesta koje je postalo metom rafala s neprijateljskih ratnih brodova, gdje je svoj mladi život položila prva žrtva u odori HRM-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: MORSKI SPECIJAL Trideset godina poslije – Odred naoružanih brodova Dubrovnik
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.