U akciji čišćenja podmorja i obale u Kaštel Gomilici prikupljeno 450 kg otpada

Foto: Udruga Sunce

KAŠTEL GOMILICA – Prošlu subotu održana je još jedna akcija čišćenja podmorja i obale u Kaštel Gomilici. Akciju je provela ekološka Udruga Sunce, a prikupljeno je 450 kilograma otpada. 

Otpad iz mora postao je jedna od vodećih prijetnji morskom okolišu, osobito u zemljama koje nemaju odgovarajući sustav upravljanja otpadom na kopnu. Jer oko 80% otpada iz mora stiglo je s kopna, a tek manji dio nastaje na samom moru.

Foto: Udruga Sunce

Na ronilačkoj akciji čišćenja sudjelovali su ronioci i volonteri iz RK Giričić, RK Srdelice, PIK Mornar, DVD Kaštel Gomilica, JVP Split, HGGS – Stanica Split. Logističku pomoć oko organizacije akcije pružio je Ronilački centar Draulik iz Milne.

Kopno su čistili zaposlenici Udruge Sunce s volonterima koji su izvršili monitoring prikupljenog otpada po Protokolu za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske koji je Udruga Sunce izradila za MINGOR.

Taj dokument koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Praćenje vrsta i lokacija otpada iz mora ukazuje na izvor otpada koji dospijeva u more što je važno za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja otpadom i morskim okolišem.

U akciji čišćenja prikupljeno je 450 kilograma otpada koji su propisno zbrinuli Grad Kaštela i Komunalno društvo Zeleno i modro d.o.o.

 

K.B.