Mediteranske zemlje traže pravedniju podjelu migranata u Europskoj uniji

Foto: SOS Mediterranee / Facebook

Pet mediteranskih zemalja okupljenih u skupini Med 5 – Španjolska, Italija, Grčka, Cipar i Malta – usuglasilo se u subotu oko zahtjeva Europskoj uniji za podjednakom podjelom migranata i pojačanim financiranjem njihovog primanja kako ne bi podnosile najveći teret među 27 zemalja bloka.

Ministri unutarnjih poslova i migracija iz tih pet zemalja okupili su se na sastanku u Malagi kako bi ojačali zajedničku poziciju uoči pregovora o budućem Europskom paktu za migracije i azil.

Sastanak je završio zajedničkom deklaracijom u kojoj je navedeno kako tih pet članica “s najizloženijim granicama EU” smatra da borba protiv ilegalnih migracija treba imati kao “osnovu i prioritet” sprječavanje dolazaka u korijenu, čime bi se “zaustavila rastuća tendencija migracijskih valova”.

“EU si ne može priuštiti čekanje da valovi migranata stignu na njene vanjske granice”, navela je skupina Med 5, zatraživši “jačanje kapaciteta” u zemljama iz kojih dolaze migranti i u onima preko kojih putuju do EU. Također je zatražila i podizanje prihvatnih centara u tim vanjskim područjima i okolnim zemljama.

Da bi prevencija dolazaka bila efikasna, migracijska politika EU treba računati na “adekvatno financiranje” i na podjelu odgovornosti u EU, piše u dokumentu.

Na taj bi način Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), nazivan glavnim financijskim oruđem za posljedice nereguliranih migracija, bio “operativan na prioritetni način”.

Ministri okupljeni u Malagi su se usuglasili kako će nastaviti inzistirati na tome da budući Pakt o migracijama i azilu uspostavi “jednaku i istinsku podjelu odgovornosti među svim članicama EU u području migracija”.

“Odgovornost se mora podijeliti na jednak način, izbjegavajući da dodatni teret padne na zemlje koje već pate od pretjeranog pritiska migranata i koje obavljaju zadaću zaštite vanjskih granica EU”, navedeno je u deklaraciji.

D.G.