1 min. čitanja

Hrvatska – Zemlja u kojoj više nema bjesnoće

Hrvatska – Zemlja u kojoj više nema bjesnoće
Foto: Pixabay

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće. Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede objavilo je priopćenje u kojem ističu kako je Hrvatskoj ove godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće. Navode kako je to jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te dokaz dobre organiziranosti i uspješnog rada svih veterinara u Hrvatskoj.

Posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u veljači 2014. godine, a iz Ministarstva tvrde kako su u periodu od 2011. do danas za “čišćenje Hrvatske od bjesnoće” utrošili više od 200 milijuna kuna.

Statusu države slobodne od bjesnoće prethodilo je, kažu, dugogodišnje aktivno provođenje mjera
sprječavanja pojave i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. A sustavno se radilo i na oralnoj vakcinaciji lisica, koje su najčešći prijenosnici ovog virusa.

Hrvatskoj je ovaj status dodijelila Europska komisija na temelju Provedbene uredbe оd 15. travnja 2021.

Iz Ministarstva naglašavaju kako je unatoč ostvarenom statusu važno i dalje održavati visoku razinu svijesti struke i javnosti o opasnostima ove smrtonosne bolesti. Sprječavanje bjesnoće započinje s odgovornim posjednikom životinje jer upravo briga o životinjama predstavlja najznačajniju stavku u sustavu kontrole ove bolesti, uz iznimno važnu visoku osviještenost veterinara u sustavu ranog prepoznavanja bolesti te provedbi aktivnog i pasivnog nadziranja.

Više informacija o Svjetskom danu bjesnoće dostupno je na službenoj web stranici kampanje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.