VIDEO Razbijen balkanski narko kartel koji je dilao kokain po Europi – Objavljena snimka uhićenja

Foto: Screenshot/Youtube

U Madridu je održana konferencija za medije o dosad najvećoj međunarodnoj operaciji suzbijanja balkanskog narko kartela koji Europu opskrbljuje kokainom. U akciji je sudjelovalo osam zemalja, među kojima je i Hrvatska, a u sklopu koje je dosad uhićeno više od 60 pripadnika balkanskog narko kartela. 

Prema podacima koje je iznijelo hrvatsko Ravnateljstvo policije, protekle godine proveden je niz akcija u okviru Operativne radne skupine između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD-a i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal.

Upozoravaju kako je riječ o izrazito mobilnoj zločinačkoj organizaciji, koja je imala aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je Operativnu radnu skupinu osnovao u srpnju 2020. godine s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciji zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

Rezultati Operativne radne skupine Balkanski kartel:

 • Nadležnim tijelima prijavljen je 61 pripadnik, od kojih je 23 uhićeno (13 u Španjolskoj i 10 u Sloveniji)
 • Zaplijenjeno 2,6 tona kokaina
 • Zaplijenjeno 324 kilograma marihuane
 • Zaplijenjeno 612 000 eura u gotovini
 • Zaplijenjeno 9 luksuznih vozila i 5 motora

Zadali koordiniran udarac

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Poduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tijekom njihovih višestrukih putovanja između Španjolske i Južne Amerike kako bi organizirali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tona kokaina.

Foto: Ravnateljstvo policije

Istraživanje je dobilo zamah u ožujku ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, do tada su izbjegavale osobno prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju.

Španjolska nacioanlna policija je stoga u ranim jutarnjim satima, 10. ožujka 2021. godine, izvršila istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji, u kojima je uhićeno 13 osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom.

Španjolski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji, u svibnju 2021. godine, slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi. Od toga je do sada uhićeno ukupno 10 osumnjičenih.

U ovu akciju bila su uključena sljedeća tijela za provedbu zakona:

 • Španjolska: Nacionalna policija (Policia Nacional)
 • Hrvatska:  Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – PNUSKOK
 • Srbija: Uprava kriminalističke policije
 • Njemačka: Savezni ured kriminalističke policije (Bundeskriminalamt), Sjedište policije Frankfurt am Main (Polizeipräsidium Frankfurt am Main)
 • Slovenija: Nacionalni istražni ured
 • Bosna i Hercegovina: Federalna uprava policije Sarajevo
 • Sjedinjene Države: Agencija za suzbijanje droge Sjedinjenih Država
 • Kolumbija: Nacionalna policija (Policia Nacional)

Ova Operativna radna skupina bila je dio EUROPOL-ove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

 

K.B.