4 min. čitanja

MEDALJA ZA ŽIVOT Korčulanin spasio Mađara od sigurne smrti, a onda je poštar donio dirljivu zahvalu

MEDALJA ZA ŽIVOT Korčulanin spasio Mađara od sigurne smrti, a onda je poštar donio dirljivu zahvalu
Foto: Google Maps / Osobni album

ZAVALATICA – Volimo dobre priče. Znamo, rijetke su jer obično akteri onog pozitivnog i ljudskog u nama, najčešće žele ostati skromni i anonimni. Tako je i u slučaju koji stiže s otoka Korčule. Čovjek je spasio turista iz Mađarske od sigurne smrti, a upravo na Svjetski dan turizma, poštar mu je donio medalju najljepšeg sjaja – zahvalnicu preživjelog. A on, Goran Laus iz mjesta Zavalatica na otoku Korčuli ostao je skroman i kaže nam „a eto, poklopilo se da sam bio tu. Hvala Bogu, čovjek je živ i to je važno“.

Ne bi se o ovome ništa ni znalo da Goranov šurjak, Julije Urban nije odlučio kako je dobro da javnost čita upravo ovakve, pozitivne priče.

– Ovo je priča sa sretnim završetkom, za koju smatram da itekako zaslužuje pozornost javnosti, upravo  zbog jednog herojskog pothvata koji se dogodio ovo ljeto, a naročito jer u današnje vrijeme nam ne fali loših vijesti i tragedija koje svakodnevno čitamo, nažalost. Priču znam iz prve ruke jer se radi od suprugu od moje sestre, Goranu Lausu iz mjesta Zavalatica na otoku Korčulu – kazuje nam Julije Urban.

Uvala Zavalatica – Foto: Julije Urban

Medalja na Svjetski dan turizma

– Naime, upravo jučer na Svjetski dan turizma, poštar mu je donio pismo koje je sadržavalo priznanje i medalju od jednog gosta iz Mađarske, kojem je  on ovo ljeto spasio život.  Spasio ga je od sigurnog utapljanja – kazuje nam Urban.

Na medalji je ugravirao: „Hvala ti za moj drugi rođendan 23.08.2021. godine”

– Toga dana, Goran je začuo zapomaganje ženske osobe koja je na obali dozivala u pomoć jer se njezin suprug topio. Goran je bez razmišljanja u robi skočio u more, doplovao do unesrećenog koji se topio i kojem se noga zapetljala za konop sidra i kojeg su sekunde dijelile da završi pod vodom. Svim naporima ga je pokušavao održati na obali i uz pomoć drugih osoba ga dovući do kraja i izvući na zahtevnu i stjenovitu obalu te započeti postupak reanimacije sve do dolaska hitne pomoći koja je unesrećenog preuzela za daljnju medicinsku obradu te ja isti prevezen helikopterom u bolnicu gdje se na svu sreću oporavio – prepričava nam događaj, koji je na sreću imao sretan završetak.

Zamalo dvostruka tragedija

– Sve je lako moglo završiti tragedijom i za obitelj unesrećenog i Gorana koji je zaista napravio jedan nesebičan i herojski pothvat u kojom na svu sreću jedna obitelj neće svoj odmor i Hrvatsku pamtiti kao veliku tragediju. Goran se ne voli s ovim hvaliti ali mislim da itekako zaslužuje da se ova priča čuje dalje – ispričao je, znajući da je Goran zapravo jako skroman čovjek.

Nazvali smo ga i shvatili da mu je šurjak u pravu.

Goran Laus – Foto: Osobni album

– A napravija san šta bi svatko na mom mistu, sad je najvažnije da je sve u redu. Te ljude i poznajem, jer tu ljetuju već 15 godina. Trebali su i ovaj put ići ća za dva dana, a tog dana izvadio je tu jednu malu barku šta se napuše i tu je vezao, pa umjesto sidra bacio pize (=utege, op.a.) od 5-6 kg i valjda ih je išao vaditi. I kako je vadio, valjda mu je bilo teško, pa je pustio, zamotalo mu se oko noge i upao je u more – prepričava nam Goran ovaj događaj u kojem je lako mogao i sam nastradati.

– Počelo ga je vući, nastala je panika, počeo je piti more i gotovo. Onda su počeli ljudi vikati i srića da sam ja naletio, jer inače ga ne bi ni vidio. Bio je tu jedan Čeh koji mi je doviknuo i vidim da nešto nije u redu. Zatrčao sam se i pogledao, a  taj stariji čovjek je doli bio već gotov, pomodrio cijeli. Skočio sam, uhvatio ga i podižem ga, a on me vuče doli. On već nije disao, ja sam već bio potpuno iscrpljen, a da stvar bude gora, kad sam ga vukao prema kraju, osjećao sam kao da vučem brod, a ne čovika, pa sam vikao prema kraju da i meni pomognu. I onda sam tek vidio da mu se oko noge urezao konop s pizom, nekoliko kila težak. Kako smo ga vukli prema kraju, dali smo mu i umjetno disanje i pomogli koliko smo mogli – sjeća se Goran detalja drame s čovjekom kojem je još lani pomogao popraviti pokvareni automobil.

– Lani mi je govorio kako sam ga spasio, jer ne mora kupovati novo auto. A šta sam ga spasio, govorim mu ja. I vidi sad šta ti je sudbina i slučajnost – kazuje nam Goran Laus iz Zavalatice na otoku Korčuli, spasitelj jednog ljudskog života i nositelj najljepše medalje zahvalnosti.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.