2 min. čitanja

Hrvatske ceste se izjasnile: “Sav rizik od povećanja cijena Pelješkog mosta je na izvođaču radova”

Hrvatske ceste se izjasnile: “Sav rizik od povećanja cijena Pelješkog mosta je na izvođaču radova”
Foto: Hrvatske ceste

Nakon medijskih napisa da će kineski i austrijski izvođači radova tražiti dodatna sredstva za dovršetak izgradnje Pelješkog mosta zbog poskupljenja građevinskog materijala, reagirali su iz Hrvatskih cesta. Kažu da oni kao investitor projekta nisu zaprimili nikakav zahtjev od izvođača radova za povećanjem troškova te da ako se to i dogodi, oni im neće udovoljiti zahtjevu.

Portal Index kontaktirao je Hrvatske ceste odakle im je rečeno da oni dosad nisu zaprimili nikakav pisani, usmeni, službeni ili neslužbeni zahtjev od kineskog izvođača radova.

– Na početku bismo jasno naznačili da Hrvatske ceste d.o.o. kao investitor radova nisu zaprimile pismeni zahtjev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 milijuna kuna od tvrtke CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cijena je na izvođaču radova – izjavila je glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

Kaže da su Hrvatske ceste upoznate s povećanjem troškova nabave materijala i energenata na našem tržištu, ne samo zbog Pelješkog mosta nego i zbog ostalih projekata, no postoji jedan veliki ALI.

– Bitno je spomenuti da je Pelješki most ugovoren prije povećanja troškova na tržištu materijala i energenata. Jedinične cijene ugovorenih stavki ne mogu se mijenjati dok god je postojeći Ugovor na snazi, međutim u sve ugovore je ugrađena klauzula o kliznoj skali putem koje izvođači mogu zatražiti naknadu zbog povećanih troškova poslovanja. O njezinu izračunu informacije možemo ustupiti tek po eventualnom zaprimanju zahtjeva, jer, kao što smo naveli, do sada nismo zaprimili službeni zahtjev od tvrtke CRBC, a na temelju kojega bismo mogli izraditi analizu opravdanosti – stoji u službenom odgovoru HC-a.

Ističu i kako oni kao državna tvrtka investitor mogu odbiti zahtjev za povećanje jediničnih cijena.

– Bez obzira na eventualno podneseni zahtjev/eventualno njegovo odbijanje od Hrvatskih cesta, izvođač je dužan završiti radove u ugovorenim rokovima, a njihovo neizvršavanje bi značilo naplatu penala zbog kašnjenja. Budući da ne postoji službeni zahtjev, ne možemo ustupiti informaciju na što se odnosi povećanje troškova koje Jutarnji list navodi u svom članku, a za koji nije tražio komentar Hrvatskih cesta – napisala je u svom odgovoru Indexu glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodatni troškovi povećali cijenu Pelješkog mosta za 450 milijuna kuna?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.