3 min. čitanja

Dok se drugdje na otocima smanjuje broj vrtiće djece, ova bračka općina otvorila je područni vrtić!

Dok se drugdje na otocima smanjuje broj vrtiće djece, ova bračka općina otvorila je područni vrtić!
Foto: PC Aktiva

SELCA – U Selcima na Braču ovih dana završava projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Selca”, kojeg su proteklih 30 mjeseci zajednički provodili Općina Selca i Dječji vrtić Selca, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.. Od travnja 2019., kada je potpisan ugovor vrijedan 1.483.886,53 HRK, ostvareni su svi predviđeni pokazatelji uspješnosti provedbe projekta, a pojedini su i značajno nadmašeni.

– Ovim projektom osigurali smo cjelodnevni boravak djece i brojne druge sadržaje, poput sporta i učenja stranog jezika, kako bi boravak djeci u vrtiću bio sadržajno bogatiji i kvalitetniji – ističe načelnik Ivan Marijančević.

Ulagalo se tako u uređenje prostora vrtića; uvođenje dva nova programa – sportski program i program učenja stranog jezika; povećanje broja zaposlenika, koji su, uz redovan rad, sudjelovali u mnoštvu edukacija kako bi djeci pružili što kvalitetniju uslugu, i tako dalje.

Odgojiteljice, pedagoginja i psihologinja Dječjeg vrtića Selca učile su o tome kako koristiti vještine iz terapije igrom u grupnom radu, kako bolje razumjeti individualne socio-emocionalne potrebe djeteta, kako mjeriti vizualno-motoričke vještine integracije djece, kako raditi s djecom sa specifičnim teškoćama u učenju, poremećajem pažnje/hiperaktivnim poremećajem, autizmom,  i još mnogo toga.

– Provedba ovog projekta u našem vrtiću uvelike je obogatila naš odgojno-obrazovni rad. Stručne suradnice psihologinja i pedagoginja provodile su sa svom djecom različite igre i radionice zbog zadovoljavanja razvojnih potreba i interesa djece. Mnogo pažnje posvećeno je ranoj intervenciji – identificiranju djece s teškoćama i darovite djece u našem vrtiću – ističe ravnateljica DV Selca, Petra Nižetić.

Foto: PC Aktiva

Sve ovo, i još mnogo toga, posljedica je višegodišnjeg ulaganja u različite aspekte ranog i predškolskog odgoja djece u općini Selca na Braču, koristeći se dostupnim sredstvima i aplicirajući na različite natječaje, kako na regionalnoj, tako i na europskoj razini. Stekli su se tako i uvjeti za otvaranje područnog vrtića, u naselju Povlja, jednom od ukupno pet naselja u Općini Selca.

– Ponosni smo i na činjenicu da smo u cijelosti uredili i opremili novi područni vrtić u Povljima koji je započeo s radom u ožujku ove godine. Time je rasterećen vrtić u Selcima, a djeci iz Povalja osiguran vlastiti vrtić u njihovu rodnomu mjestu – ističe Marijančević.

Provedbom ovakvih projekata stječu se uvjeti za ostanak obitelji na hrvatskim otocima, upravo jer se njima omogućuje i zapošljavanje roditelja, posebni majki, koje su tradicionalno te koje ostaju kod kuće brinuti se o djeci. Osim toga, s roditeljima su se provodila individualna savjetovanja te su redovito pisane stručne objave na web stranici ili oglasnoj ploči vrtića kao potpora za rješavanje izazova suvremenog roditeljstva.

– Uvođenje poslijepodnevnog programa s dodatnom uslugom ručka, jer isti nije u sklopu poludnevnog programa prema Državnom pedagoškom standardu, olakšalo je roditeljima mogućnost zaposlenja i konkuriranja na tržištu rada uz sigurnost da su djeci zadovoljene sve osnovne potrebe – hrana, odmor, socijalizacija. Trebamo naglasiti pozitivno iskustvo uvođenja ručka u vrtiću jer se djeca uče samostalnosti te lakše prihvaćaju raznovrsniju i zdraviju hranu kada su u skupini s drugim vršnjacima – zaključuje ravnateljica.

Ovakvi projekti, kao što je projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Selca”, omogućuju lakše usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza roditelja, ali i povećanje dostupnosti odgoja i obrazovanja na svim razinama neovisno o ekonomskom statusu roditelja.

Dijana Šabić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.