Hrvatski jedriličari na testnom jedrenju u Švicarskoj – Predvode ih hrvatski olimpijci

Foto: Martina Orsini

Hrvatska jedriličarska posada sudjeluje na test eventu za Star Sailor League Gold Cup koje se održava na jezeru Neuchatel u Švicarskoj. 

Riječ je o generalnoj probi za glavni događaj, koji će se održati od svibnja do lipnja 2022. godine, gdje će se 56 nacija kroz niz kvalifikacijskih jakosnih skupina pokušati probiti do velikog finala na Ženevskom jezeru.

Foto: Gilles Morelle

Hrvatska posada je u kvalifikacijskoj skupini s Argentinom, Švicarskom i Estonijom, a predvodi je kapetan Šime Fantela. U sastavu su – Tonči Stpanović (kormilar), Mihovil Fantela (trimer gl jedra), Stjepan Vitaljić (trimer prednjih jedara), Antonio Arapović (drugi trimer), Josip Olujić (grinder), Darko Hajdinjak (floater), Pave Pleslić (pitman), Marko Sorić (bowman).

Foto: Gilles Morele

Iako je riječ o probi jedriličarski nacionalni sastavi, koje predvode redom svjetski olimpijski prvaci, jedre itekako “zapravo”. Borbe na vodi itekako su žestoke, a svaki dobiveni ili izgubljeni metar u konačnici može preokrenuti poredak.

Nakon prva dva dana izlučnih jedrenja po srednjem i jakom vjetru hrvatska ekipa nalazi se na 2. mjestu s jednim prvim, dva druga i jednim trećim mjestom. Predviđena su još 3 kvalifikacijska plova, a veliko finale je na program u nedjelju.

J.K.