1 min. čitanja

Riječki studenti pomorstva sudjelovali u pokaznim vježbama spašavanja na moru

Riječki studenti pomorstva sudjelovali u pokaznim vježbama spašavanja na moru
Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

RIJEKA – Na raznim lokacijama u Rijeci, a posebno na Gatu Karoline Riječke, od 23. do 26. rujna Kvarnerski festival mora i pomorske baštine „Fiumare” pružio je posjetiteljima dah tradicije i osjećaj pripadnosti moru. Uobičajeno je da profesori i studenti Pomorskog fakulteta uvelike pomažu tijekom raznih događanja.

Svoj udio u organizaciji dali su prof. dr. sc. Robert Mohović, izv. prof. dr. sc. Đani Mohović, Antonio Blažina, mag. ing. te Marko Strabić, mag. ing., kao i brojni studenti međi kojima s ovog fakulteta posebno ističu Ninu Vukelić i Alena Mataića.

Tijekom programa koji se za vikend održavao i na moru, i na kopnu, studenti Fakulteta pomagali su u brojnim aktivnostima. Tako su postavili tradicijske barke na Korzo, uz jutarnje dizanje, te večernje spuštanje jedara. Na Gatu su pripremali štandove za prikaz tradicijskih obrta i vještina, spuštali su barke u more, zajedno s profesorima s brzom brodicom Fakulteta u akvatoriju riječke luke sudjelovali su u organizaciji regate tradicijskih barki na jedra.

Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Obilježili su inauguraciju obnovljenih tradicijskih barki podizanjem zastava, a tijekom uprizorenja povijesne bitke pod nazivom „Karolina brani Rijeku“ studenti su podizali jedra na jedrenjaku Nerezinac, te pružali potporu s brze brodice.

U nedjelju 26. rujna studenti su sudjelovali u pokaznoj vježbi spašavanje na moru, tijekom koje su fakultetskim gumenjakom demonstrirali prikupljanje osobe iz mora. Potom su studenti-veslači aktivirali splav za spašavanje, na koju se potom ukrcao jedan student, a brodica ga je doteglila do obale.

Očuvanje tradicije, prožimanje starih vještina i drvenih barki te novih brodova i sustava plovidbe, povećanje svjesnosti pripradnosti primorskom kraju i njegovim vrijednostima, postignuća su ove tradicionalne manifestacije u gradu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.