Riječki studenti pomorstva sudjelovali u pokaznim vježbama spašavanja na moru

Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

RIJEKA – Na raznim lokacijama u Rijeci, a posebno na Gatu Karoline Riječke, od 23. do 26. rujna Kvarnerski festival mora i pomorske baštine „Fiumare” pružio je posjetiteljima dah tradicije i osjećaj pripadnosti moru. Uobičajeno je da profesori i studenti Pomorskog fakulteta uvelike pomažu tijekom raznih događanja.

Svoj udio u organizaciji dali su prof. dr. sc. Robert Mohović, izv. prof. dr. sc. Đani Mohović, Antonio Blažina, mag. ing. te Marko Strabić, mag. ing., kao i brojni studenti međi kojima s ovog fakulteta posebno ističu Ninu Vukelić i Alena Mataića.

Tijekom programa koji se za vikend održavao i na moru, i na kopnu, studenti Fakulteta pomagali su u brojnim aktivnostima. Tako su postavili tradicijske barke na Korzo, uz jutarnje dizanje, te večernje spuštanje jedara. Na Gatu su pripremali štandove za prikaz tradicijskih obrta i vještina, spuštali su barke u more, zajedno s profesorima s brzom brodicom Fakulteta u akvatoriju riječke luke sudjelovali su u organizaciji regate tradicijskih barki na jedra.

Foto: Pomorski fakultet u Rijeci

Obilježili su inauguraciju obnovljenih tradicijskih barki podizanjem zastava, a tijekom uprizorenja povijesne bitke pod nazivom „Karolina brani Rijeku“ studenti su podizali jedra na jedrenjaku Nerezinac, te pružali potporu s brze brodice.

U nedjelju 26. rujna studenti su sudjelovali u pokaznoj vježbi spašavanje na moru, tijekom koje su fakultetskim gumenjakom demonstrirali prikupljanje osobe iz mora. Potom su studenti-veslači aktivirali splav za spašavanje, na koju se potom ukrcao jedan student, a brodica ga je doteglila do obale.

Očuvanje tradicije, prožimanje starih vještina i drvenih barki te novih brodova i sustava plovidbe, povećanje svjesnosti pripradnosti primorskom kraju i njegovim vrijednostima, postignuća su ove tradicionalne manifestacije u gradu.