4 min. čitanja

FOTO Hrvatska prva na regati u Švicarskoj!

FOTO Hrvatska prva na regati u Švicarskoj!
Foto: Martina Orsini

Hrvatska jedriličarska reprezentacija predvođena osvajačima olimpijskog zlata i srebra, Šimom Fantelom i Tončijem Stipanovićem, osvojila je prvo mjesto na regati u Švicarskoj u sklopu priprema za nadolazeće Svjetsko momčadsko prvenstvo u jedrenju.

SSL Gold Cup pripremna regata jedrila se tijekom prošlog tjedna na jezeru Neuchatel. Prva četiri dana bila su rezervirana za jedrenje po skupinama. U svakoj je skupini bilo po četiri reprezentacije, a iz svake od njih prve su dvije reprezentacije izborile veliki finale, a treći četvrti jedrili su u malom finalu.

Foto: Martina Orsini

U skupini s Hrvatskom bili su Argentina, Mađarska i Švicarska, a nakon sedam odrađenih jedrenja naša je reprezentacija osvojila prvo mjesto s 12 bodova koje je joj je osiguralo nastup u velikom finalu. Finalno jedrenje sastojalo se od samo jednog plova u kojem je pobjednik uzeo sve. Naši jedriličari su već do prve bove stvorili prednost ispred Brazila, Mađarske i Švicarske te potom znalački kontrolirali situaciju do cilja.

– Bio je to sjajan tjedan za hrvatsko jedrenje. Jedrili smo protiv jakih reprezentacija poput Brazila s Robertom Scheidtom, Argentine sa Santiagom Langeom i Švicaraca koji su jaki u dvobojskom jedrenju. Osvojili smo zlato, odradili puno regata u kojima smo naučili puno stvari. Zadovoljni dolazimo kući – komentirao je Šime Fantela.

Foto: Martina Orsini

Uz zlatnog olimpijca iz Rija za Hrvatsku su u Švicarskoj jedrili Tonči Stipanović, Mihovil Fantela, Josip Olujić, Antonio Arapović, Stjepan Vitaljić, Marko Sorić, Pave Pleslić i Darko Hajdinjak.

– Sjajno smo odradili posao. S devet ljudi na brodu ovo je momčadski sport, a mi smo funkcionirali savršeno tijekom cijele regate – ispričao je dvostruki srebrni olimpijac Tonči Stipanović.

Foto: Martina Orsini
Foto: Martina Orsini

Jedriličarska verzija nogometnog SP-a u na kojem će se prvi put u povijesti natjecati nacionalne jedriličarske reprezentacije održat će se iduće godine u Švicarskoj, a među više od 50 reprezentacija nastupit će i hrvatski jedriličari. Ideja je sakupiti sve najbolje jedriličare iz olimpijskih klasa, velikih natjecanja poput Volvo Ocean Racea, SailGP-a ili America’s Cupa te oformiti reprezentacije koje će se boriti za naslov najbolje na svijetu. Koncept natjecanja uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije, a završno natjecanje u Švicarskoj ograničeno je na 56 najboljih koje će nakon jedrenja po skupinama kroz četvrtfinale, polufinale i finale odlučivati o pobjedniku.

Zlatni olimpijac i višestruki svjetski prvak Šime Fantela kapetan je hrvatske jedriličarske reprezentacije koja će 2022. jedriti uz bok najboljih i najmoćnijih jedriličarskih nacija poput Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke, Italije, Brazila…

Foto: Martina Orsini

– Projekt zvuči odlično. Organizatori natjecanja uzeli su najbolje iz nogometa, tenisa i ostalih velikih sportova i stvorili ovo jedinstveno natjecanje – SSL Gold Cup. Sviđa mi se što nema protežirana bogatih nacija jer ćemo svi jedriti u istim brodovima – krstašima od 47 stopa i s ograničenim brojem dana za treniranje. Svi ćemo imati jednake uvjete za treniranje i regate, tako da je naglasak stavljen na samu vještinu jedrenja. Sviđa mi se ideja o jedriličarskom Svjetskom prvenstvu za reprezentacije. Ako se ostvare sve najave to bi mogla biti jedna od najjačih regata u povijesti jedrenja – ispričao je Šime.

S obzirom na to da će Fantela obavljati i svojevrsnu izborničku funkciju za ovo natjecanje imat će težak posao odabrati 11 imena (devet na brodu i dvije rezerve) za hrvatsku posadu.

Foto: Martina Orsini

– Ja ću imati slatke brige oko sastavljanja hrvatske reprezentacije. Vjerujem da možemo imati svojevrstan hrvatski ‘dream team od jedriličara i jedriličarki koji su osvajali olimpijske medalje i onih koji imaju znatno iskustvo na velikih brodovima. Prema pravilima natjecanja petoricu određuje SSL renking koji funkcionira po sistemu teniskog ATP-a i računa rezultate jedriličara u svim regata bez obzira na klasu, a ostatak posade ću ja izabrati – pojasnio je Šime Fantela.

Svjetsko jedriličarsko prvenstvo započinje iduće godine u svibnju na jezeru Neuchatel, a finalna jedrenja će se organizirati tijekom lipnja na Ženevskom jezeru.

Foto: Martina Orsini

‘Sjajno smo odradili ovu pripremnu regatu, a mislim da je to i dobar pokazatelj kako druge godine možemo igrati neku ozbiljniju ulogu, optimističan je Mihovil Fantela.

Jedriličarska reprezentacija Hrvatske

Šime Fantela – kapetan i taktičar

Tonči Stipanović – kormilar

Mihovil Fantela – trimer glavnog jedra

Stjepan Vitaljić – trimer prednjih jedara

Igor Marenić – trimer prednjih jedara

Josip Olujić – grinder

Antonio Arapović – pomoćni trimer

Filip Jurišić – floater

Darko Hajdinjak – floater

Pave Pleslić – pit

Marko Sorić – bowman

Igor Marenić – trimer prednjih jedara

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.