3 min. čitanja

Najveća zabilježena podmorska erupcija stvorila je novi masivan vulkan

Najveća zabilježena podmorska erupcija stvorila je novi masivan vulkan
Foto: BRGM / Google Earth / Screenshot

Veliki potresni događaji koji su započeli u svibnju 2018. i osjetili se diljem svijeta službeno su iznjedrili novi podmorski vulkan. Uz istočnu obalu otoka Mayotte, francuskog departmana između Mozambika i Madagaskara, uzdigao se ogroman vulkan, 820 metara od morskog dna.

– Ovo je najveća aktivna podmorska erupcija ikada dokumentirana – napisali su znanstvenici u svom radu .

Nova geološka tvorba, za koju se smatra da je dio tektonske strukture između istočnoafričkih i madagaskarskih pukotina, pomaže znanstvenicima u razumijevanju dubokih procesa na Zemlji o kojima znamo relativno malo, prenosi Science Alert.

Seizmički događaji koji su još uvijek u tijeku, počeli su 10. svibnja 2018. Samo nekoliko dana kasnije, 15. svibnja, pogodio je potres magnitude 5,8, koji je potresao obližnji otok. U početku su znanstvenici bili zbunjeni,  ali nije trebalo dugo da se shvati da se dogodio vulkanski događaj, kakav dosad nije viđen .

Signali su upućivali na lokaciju udaljenu oko 50 kilometara od istočne obale Mayottea, francuskog teritorija i dijela vulkanskog arhipelaga Komori, stisnutog između istočne obale Afrike i sjevernog vrha Madagaskara.

Stoga su brojne francuske vladine institucije poslale znanstveni tim da to provjeri; tamo je, svakako, bila podmorska planina koje prije nije bilo.

Predvođeni geofizičarkom Nathalie Feuillet sa Sveučilišta u Parizu u Francuskoj, znanstvenici su sada opisali svoja otkrića u novom radu.

Tim je počeo promatrati regiju u veljači 2019. Koristili su višezračni sonar za mapiranje površine morskog dna od 8.600 četvornih kilometara. Također su postavili mrežu seizmometara na morsko dno, dubine do 3,5 kilometara, i to kombinirali sa seizmičkim podacima iz Mayottea.

Karte seizmičke aktivnosti na moru u blizini Mayottea tijekom svibnja 2019. Seizmički rojevi dogodili su se kod otoka Mayotte (gore) i nastavili su se u više faza do listopada 2019. Novi izljevi lave opaženi su 50 km istočno od Petite Terre (dolje) – Foto: IPGP, BRGM, IFREMER, CNRS i Sveučilište u Parizu.

Između 25. veljače i 6. svibnja 2019. ova je mreža otkrila 17 000 seizmičkih događaja, s dubine od oko 20 do 50 kilometara ispod oceanskog dna – vrlo neobičan nalaz, budući da je većina potresa mnogo plića. Dodatna 84 događaja također su bila vrlo neobična, otkrivena na vrlo niskim frekvencijama.

Naoružani ovim podacima, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati kako je moglo doći do stvaranja novog vulkana. Prema njihovim nalazima, sve je počelo s rezervoarom magme duboko u astenosferi, slojem rastaljenog plašta koji se nalazi neposredno ispod Zemljine litosfere.

Ispod novog vulkana, tektonski procesi možda su nanijeli štetu litosferi, rezultirajući serijom potresa. Na kraju je ovaj materijal dospio do morskog dna, gdje je izbio, proizveo 5 kubnih kilometara lave i izgradio novi vulkan.

Od svibnja 2019. volumen novog vulkanskog zdanja je između 30 i 1000 puta veći od procijenjenog za druge dubokomorske erupcije, što ga čini najznačajnijom podmorskom vulkanskom erupcijom ikad zabilježenom.

Foto: BRGM

– Količine i protok emitirane lave tijekom magmatskog događaja u Mayotteu usporedivi su s onima uočenim tijekom erupcija na najvećim žarištima Zemlje – napisali su znanstvenici .

– Budući scenariji mogli bi uključivati ​​novi kolaps kaldere, erupcije pod morem, na gornjoj padini vulkana ili pak erupcije na kopnu. Veliki tokovi lave i čunjevi na gornjoj padini i kopnu Mayotte ukazuju na to da se to već i događalo u dalekoj prošlosti.

Od otkrića nove vulkanske tvorbe, uspostavljen je opservatorij za praćenje aktivnosti u stvarnom vremenu, a praćenje evolucije erupcije i vulkana se nastavljaju – spominju u znanstvenoj studiji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Geoscience .

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SAURONOVO OKO Znanstvenici otkrili drevni podmorski vulkan star više od 100 milijuna godina
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.