1 min. čitanja

Najbolji rezultati Eurobirdwatcha od 2013.: Uočeno više od 7,29 milijuna ptica

Najbolji rezultati Eurobirdwatcha od 2013.: Uočeno više od 7,29 milijuna ptica
Foto: Boris Kačan

Proteklog vikenda više od 28.000 ljudi sudjelovalo je u EuroBirdwatchu 2021, najvećem europskom događaju promatranja ptica koje obilježavamo i pod nazivom Europski dani promatranja ptica.

Diljem Europe i središnje Azije je 41 nacionalni partner BirdLife Internationala pozvao ljude na više od 1800 različitih događaja kako bi promatrali fascinantnu migraciju ptica i vidjeli više od 7 milijuna ptica na putu prema jugu do njihovih zimovališta. Prve brojke nakon događaja su nevjerojatne jer svjedoče o najboljim rezultatima od 2013. godine, kako je izvijestio SOS/BirdLife Slovakia, ovogodišnji koordinator EuroBirdwatcha.

Prvi sažetak preliminarnih rezultata izravno nakon događaja donosi fantastične rezultate 35 partnera BirdLifea s 1.865 događaja, 28.104 sudionika i više od 7,29 milijuna uočenih ptica.

Foto: Biom

Najbrojnije uočene vrste ptica ove su godine bile zeba, bjelolica guska i čvorak

Opažene su mnoge rijetke vrste poput žutonogog žalara (Calidris subruficollis) u Finskoj i Švedskoj, žalara šljukara (Calidris melanotos) u Mađarskoj, Finskoj ili Rumunjskoj, kostoberine (Gypaetus barbatus) u Švicarskoj, velike trepteljke (Anthus richardi) i šumske strnadice u Nizozemskoj, stepskog orla (Aquila nipalensis) u Uzbekistanu, rusogrle trepteljke (Anthus cervinus) u Litvi i Mađarskoj, te mnoge druge rijetke vrste (vidi tablicu s preliminarnim rezultatima).

U Hrvatskoj je na 10 lokacija uz pomoć 70 sudionika popisano 33847 ptica, od čega najviše u Kopačkom ritu (29804 ptica). Najčešće je opažen čvorak (28510 jedinki), potom siva guska (1825) i veliki vranac (703). Među ostalim najčešće opaženim pticama tijekom ovogodišnjeg Eurobirdwatcha u Hrvatskoj bili su gradski golub, divlja patka, vrabac, siva vrana, poljski vrabac, mali vranac i liska.

Na web stranici eurobirdwatch.eu dostupni su broj ptica, događaja i sudionika, a dojmovi i slike na Facebooku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.